Hirdetés

Hatalmas piaci rést talált egy testvérpár: glutén-, laktóz- és tejmentes lángossal hódít a Láng Fánk!

Kókuszos aranygaluska

Kókuszmámor

Forralt boros palacsinta csokihabbal

A forralt bor imádók kedvenc palacsintája
Hirdetés

Hatalmas piaci rést talált egy testvérpár: glutén-, laktóz- és tejmentes lángossal hódít a Láng Fánk!

Hirdetés
Két dolog van, ami nélkül mi, magyarok nem tudjuk elképzelni az életet, az egyik a túró rudi, a másik pedig a lángos. Ez utóbbi azonban nem egyszerű, ha bármilyen ételintoleranciával küzd az ember, most azonban nekik is itt van a megoldás!
Hirdetés

A Láng Fánk ötlete egy 2017-es horvátországi nyaralásig nyúlik vissza, amikor Pólya Tünde és családja megunta a minden sarkon kapható csevapot, és hazai ízre vágytak. Lángos vagy bármi ehhez hasonló viszont érthető okokból nem volt a környéken, pedig a rengeteg magyar turistára való tekintettel úgy gondolta, biztosan lenne rá kereslet. A horvátországi nyitás külső okokból végül nem valósult meg, itthon viszont párjával, Gáborral 2018-ban, Balatonalmádiban nyitották meg a büféjüket, aminek szinte azonnal hatalmas sikere lett, a következő évben pedig Tünde testvére, Zsombor is csatlakozott a családi vállalkozáshoz, és vettek egy food truckot.

Ekkor még csak hagyományos lángosban és fánkban utaztak, majd nem sokkal később felkérték őket, hogy vegyenek részt egy mentes fesztiválon, ahol gluténmentes fánk volt a kívánság. Ha már így alakult, Tünde a lángostésztával is elkezdett kísérletezni, és amint felkerült a menüre, rögtön az egyik legnépszerűbb termék lett, hiszen a vegán igényeket is kielégíti. Éppen ezért a kocsi melletti 2×1 méteres molinón minden, azaz MINDEN összetevő megtalálható, amit az ételekhez használnak. Természetesen minden típusú lángost külön olajban sütnek, de ugyanígy odafigyelnek arra is, hogy véletlenül se használják ugyanazt a csipeszt a hústermékekhez, mint amivel mondjuk a vegán sajtot megfogják. 

Hagyományos sajtos-tejfölös lángos

Bár mindig is szerettem új dolgokat kipróbálni, vannak, amik szerintem egyféleképpen tökéletesek. A bundás kenyér teával, a gin tonikkal, a lángos pedig sajttal és tejföllel, jó sok fokhagymával. Ennélfogva minden típust ezen elv mentén próbáltam ki, de extra feltétként lehet még kérni lila hagymát, bacont és kolbászt is. 

A klasszikus, mindenféle alternatív hozzávalót nélkülöző lángos kifogástalan a Láng Fánkban. Pirult, de nem égett, a tészta kellemesen ruganyos, könnyű, a sajt-tejföl arány is hibátlan. A kép ne tévesszen meg senkit, természetesen egyik lángos sem ekkora, mindössze a kedvemért készültek ezek a jóval kisebb adagok, hiszen kizárt volt, hogy egyedül megegyek négy lángost, azt pedig nem szerettem volna, hogy a nagy részük a kukában végezze. (1400 Ft)

hagyományos sajtos-tejfölös - láng fánk
Hagyományos sajtos-tejfölös lángos

Gluténmentes sajtos-tejfölös lángos

A gluténmentes lángosnál a Bake-Free lisztjeit használják, amihez mindössze vizet kell hozzákeverni a megfelelő arányban, és már mehet is az olajba. A hagyományoshoz képest jóval tömörebb a tésztája, és a textúrája is más, de abszolút hozza az elvárt ízvilágot (1400 Ft). Zsombor azt mesélte, hogy volt olyan gluténérzékeny vendégük, aki majdnem elsírta magát boldogságában, hogy végre valaki megtalálta ezt a magyarok számára igen fájdalmas piaci rést, és teljesen meg tudtam érteni. Mikor a fogszabályzóm miatt két nyaram is strandos főtt kukorica nélkül telt el, úgy éreztem, nincs igazság a földön.

gm lángos - láng fánk
Gluténmentes sajtos-tejfölös lángos

Vegán cheddar/füstölt sajtos-tejfölös lángos

Mivel nekem a sajt olyan, mint másnak az édesség, mindig összeszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy valakinek sajt nélkül kell élnie. Az egyik volt barátom egy közülük, és bár rendületlenül próbálgattuk a bioboltok laktózmentes és vegán sajtkínálatát, mindegyikről őszintén azt gondoltam, hogy borzalmas, de cserébe legalább 1200 Ft egy tízdekás csomag. Zsomborék is hasonló véleményen voltak, míg végül hosszas keresgélés után találtak egy török céget, akik jelenleg kizárólagos beszállítóik. Kétfélét lehet kérni a vegán lángosokra, cheddart és füstölt sajtot. Hogy valóban meg tudjam állapítani az ízüket, mindkettőt megkóstoltam magában és magasan a legjobbak, amikhez eddig szerencsém volt. Az érdekes volt, hogy ebben a formában a cheddar ízlett jobban. A lángoson viszont egyértelműen a füstölt verzió tetszett, így én legközelebb biztosan azt választanám (mindkettő 1600 Ft). Tejfölből szintén lehet kérni laktózmentest és vegánt is, bevallom nem igazán jött át belőle sok, de el sem vett az élvezeti értékből.

vegán sajtos tejfölös lángos - láng fánk
Vegán cheddar/füstölt sajtos-tejfölös lángos

Glutén- és tejmentes vegán fánk

Akinek inkább az édes dolgok felé húz a szíve, annak sem kell a szomszédban keresgélni. A Láng Fánkban kapható fánk is, amihez 4-féle öntetet kérhetünk. Glutén- és tejmentes, vegán karamell, erdei gyümölcs, csokoládé, valamint cukormentes “eper”. Számomra utóbbi volt a legizgalmasabb, ugyanis az eper magas cukortartalma miatt ez az öntet valójában RÉPÁBÓL ÉS PIPACSBÓL készül! Ennél már csak az a durvább, hogy valóban érződik egy enyhe epres fíling, bár nekem leginkább gumibogyószörpös benyomásom volt tőle, de ezzel együtt is ízlett. A másik általam próbált öntet az erdei gyümölcsös volt, amivel szintén meg voltam elégedve. A fánk tésztájába még úgy sem lehet belekötni, hogy azért egy vakteszten könnyen meg lehetne különböztetni a hagyományostól. Ennek a tésztája szintén tömörebb, mint a megszokott. Van egy enyhén érezhető mellékíze is, amit a felhasznált eritritnek tudtam be, de még ezzel együtt is rendben van. Aki esetleg inzulinrezisztenciával küzd, kérheti xilites porcukorral is. (800 Ft)

vegán fánk - láng fánk
Glutén- és tejmentes vegán fánk

A Láng Fánk vitathatatlanul egy hiánypótló vállalkozás. Érdemes követni a honlapjukat vagy a Facebook-oldalukat, hogy a legközelebbi állomásukon ti is elcsípjétek őket!

Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?