Hirdetés

Szalontüdő helyett szalonkacsa. Megnyílt a Malom és Kacsa Tatán

Ham and eggs

Klasszik reggeli

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Hidegen is fogyaszthatod másnapra elcsomagolva!
Hirdetés

Szalontüdő helyett szalonkacsa. Megnyílt a Malom és Kacsa Tatán

Hirdetés
Nagyon különleges helyre lettem figyelmes a legutóbbi kirándulásunk alkalmával Tatán: Malom és Kacsa. Már a neve is figyelemfelkeltő, de először mégis az épület fogott meg és az oldalán forgó malomkerekek. Aztán kiderült, a belső is legalább annyira különleges, mint a külső. És még enni is adnak, ráadásul nem is akármilyen minőségben!
Hirdetés

A Malom és Kacsa étterem valóban egy egykori malomból lett kialakítva, sőt nem is egy, hanem rögtön három malom állt itt egymás mellett. Ezek közül kettőt már felújítottak és átalakítottak, a harmadik pedig még reménykedve vár a sorsára. A tatai Öreg-tó partján álló malom évszázadokig a tataiak egyik legfontosabb épületeként szolgált, –  a nagyobb épület egyébként úgy nevezett kallómalom volt, azaz a gyapjú vizes tömörítésére szolgált. Jó ideje azonban már raktárként működött. A tulajdonos, Fülöp László cége még 1988-ban vásárolta meg a malmokat (Tóvárosi vagy Czégényi és Kalló malom). Lánya, Fülöp Judit nagy álma volt, hogy egyszer régi pompájában működjön majd újra a hely. Ez harminc év elteltével most tudott végre megvalósulni. 

Fotó: Mudra László

Több száz éves gerendák tövében

A felújítás meglehetősen sokáig tartott: hat évvel ezelőtt vágtak bele, és az épület – ami magába foglal egy éttermet, néhány rendezvénytermet és két apartmant – most készült el. Teljes egészében nyilván nem tudták megőrizni a malmok eredeti formáját, de mivel szigorúan védett műemléki épületekről van szó, mindent megmentettek, amit lehet. A konyha fala például egy több száz éves kőfal, ami igazán egzotikus látványt nyújt.

Szalonkacsa. Fotó: Mudra László

Különösen a felsőbb szinteken sikerült több dolgot restaurálni, ott még mindenhol látható a malom eredeti, több száz éves fagerendája. Az épület annyira régi, hogy a gerendázathoz nem is használtak fémszögeket, csak facsapokat, amik még most is láthatók. Egyetlen szög van beverve a gerendába, de ez csak arra szolgált, hogy a molnár fel tudja akasztani a kabátját. Megmentették az egyik malomkereket is, ami a kitisztított patak partján újra vidáman forog.

Laza bisztró született

A felújítás szerintem remekül sikerült, és nem vagyok építész, úgyhogy nem okoskodom erről sokat, de nagyon jól összekapcsolták a régi és az új részeket. A főépülethez hozzátoldottak egy nagyon hangulatos télikertet, ami lehetővé teszi, hogy télen is a patakparton ücsörögve lehessen ebédelni. Megéri, mert a kilátás gyönyörű. Külön szeretném hangsúlyozni, hogy mindenképpen nézzetek körbe a mosdókban, ahol a tapéták a malomról készült régi képek felhasználásával készültek, és nagyon szépek.

A hatalmas terasz fűthető. Fotó: Mudra László

A Malom és Kacsa annak ellenére, hogy nagyon igényes, és látszik, hogy a megvalósítás nem volt olcsó, egy egészen laza hely lett – ez az étlapon és a kommunikációban is megnyilvánul. Sőt, szerintem még a hely nevében is, ami nagyon kedves és egészen adja magát: ez egy malom, ahol hajdan kacsák úszkáltak a patakmederben. A lazaság amúgy kifejezetten céljuk is volt. Azt szerették volna, hogy biciklis ruhában, egy túráról beesve éppen úgy jól érezze magát az ember, mintha romantikus vacsorára érkezne. 

Tóth Tivadar sér. Fotó: Mudra László

Az étlap is reflektál erre, kifejezetten sok a kacsás étel: kacsacomb, saját maguk által töltött kacsakolbász és a legnagyobb különlegesség, a szalonkacsa, ami a szalontüdő szószával készül kacsazúzából. A szalontüdő hagyományos ételünk, ami jellegzetes, babérleveles, mustáros szósszal készül, ez a szósz a Malom és Kacsában a szuper puhára főtt zúzára kerül. Tudom, hogy sokan idegenkednek a belsőségektől, de ezt tényleg érdemes megkóstolni, mert jó találmány. A zsemlegombóccal volt csak némi problémám, kissé lehetne puhább, hogy minél több szószt magába tudjon szívni. 

Hagyományos húsos ételek

Az étterem séfje Tóth Tivadar, aki több év külföldi munka után érkezett vissza Tatabányára, ahol született. Mint elmondta, hogy a hagyományos, magyar ételek nagyon fontosak számára, így mindenképpen szerette volna ezeket is étlapra tenni. Éppen ezért, az én ízlésemnek kicsit túlsúlyban vannak a húsos, hagyományos ételek. Szerepel például az kacsacomb, harcsapaprikás, borjúbécsi és marhapofa is. Ezen kívül van még steak, sertésszűz és hamburger, tehát ezek is mind húsosak. Persze van néhány vega, sőt vegán opció is, valamint többféle saláta, de talán egy leheletnyit lehet nagyobb hangsúlyt fektetnék ezekre. 

Vegán töltött paprika. Fotó: Mudra László

Természetesen azonnal megkóstoltam a szalonkacsát, és erre jöhetett még harcsapaprikás, ami szintén a hagyományos magyar ételek táborát erősíti, és nagyon népszerű is. Az újítás persze ezt sem kerülte el! Ezt itt a cannelloni tésztába töltött túró képviseli, ami így egészen új formát ad a csuszának. A szalonnapörc sem a csusza, hanem a hal tetejére kerül, ami izgalmasabbá teszi. Finom és kiadós fogás, bár a szaft számomra kissé lisztes. 

Harcsapaprikás. Fotó: Mudra László

És azért néhány vega is

Vega ételek közül a vegán töltött paprikát kóstoltam, ez ízlett amúgy a legjobban: puha, ízletes kápia paprikába került a quinoa, az aszalt szilva és paradicsom, szuper kombót alkotott a selymes paradicsomszósszal. Főételnek talán egy kissé kicsi, biztos, hogy kell még mellé valami, ha az ember jól akar lakni. Nagyon ajánlom a superfood salátát is, ami így télen céklából és sütőtökből készül, lenmaggal és szuperfinom narancsos-vaníliás dresszinggel érkezik. Az árak egyébként teljesen rendben vannnak, minden étel 5000 Ft alatt, a legtöbb 3000-4000 Ft között található, a levesek 2000 Ft körül mozognak, és van többféle gyerekmenü, ezek mind 2000 Ft alatt vannak. 

Fotó: Mudra László

Tata egyre felkapottabb hely, ami nem csoda, hiszen csodás természeti környezetben húzódik, és egyre többen döntenek úgy, hogy a fővárosból ide teszik át a székhelyüket. Nem véletlen tehát, hogy a gasztroélet is élénkül. A Malom és Kacsa nagyon jól ráérzett erre, bár a hely egyébként nemcsak étterem, hanem rendezvénytér is, ahol esküvőket és céges eseményeket is tartanak, hiszen ehhez minden adottsága megvan. Míg hétköznap a céges rendezvényeké a főszerep, addig hétvégén csordultig telik az étterem vendégekkel. Szóval számítsatok rá, hogy hétvégén teltház van, így jó előre kell asztalt foglalni!

Malom és Kacsa – 2890 Tata, Tópart utca 19.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?