Hirdetés

Megkóstoltuk Magyarország közönségdíjas fagylaltját: a Sissi Fagyizóban jártunk

Hirdetés

Megkóstoltuk Magyarország közönségdíjas fagylaltját: a Sissi Fagyizóban jártunk

Hirdetés
A Sissi Kézműves Fagylaltozó idén tarolt az Év Fagylaltja versenyen. A közönség a kecskesajtos-sült áfonyás fagyijukat szavazta meg az ország legjobbjának, a szakmai zsűritől erre második helyezést kaptak, kenderből és szederből készült fagyijuk pedig különdíjat kapott.
Hirdetés

Az ország tortájához hasonlóan a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben meghirdeti az Év Fagylaltja nevű versenyt is. A verseny célja, hogy támogassák a minőségi, kézműves fagylaltozókat. Szinte minden évben begyűjt valamilyen eredményt a gödöllői Sissi Kézműves Fagylaltozó, amit sokan ma már az ország egyik legjobb fagyizójaként tartanak számon. Idén is taroltak a versenyen: az Év Fagylaltja 2021 közönségdíját, a szakmai zsűri ezüstérmét, a Vadászati Világkiállítás “Erdő-mező ízei” kategóriájának második helyét, a régió kiváló fagylaltja elismerést, valamint egy különdíjat is elhoztak.

Az új fagyizó Balatonakarattyán, fotó: Kalas Györgyi

Valódi tejszín, valódi fagyi

A Sissi Fagyizó története több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor még kevésbé volt szokás minőségre törekedni a fagylaltkészítésben. Bár szerintem sajnos még ma sem ez az általános. A legtöbb helyen ízetlen, túlcukrozott, térfogatnövelővel teletömött, habos-babos fagyik sorakoznak a tárolókban. Koncz Andrea fagylaltmester, tulajdonos ennek akart véget vetni, amikor a minőségre helyezte a hangsúlyt. Mindenbe állati tejszín, vaj, igazi gyümölcs, valódi étcsoki, olasz mogyoró és pisztácia kerül. A minőségi fagyi persze drágább is, így kellett pár év, amíg a közönség felfedezte magának a Sissit, de ma már az ország számos pontjáról vándorolnak hozzájuk. 

Koncz Andrea fagylaltmester az idei díjnyertes fagyival. Fotó: Sissi Fagyizó/Facebook

Ekkora ismertséggel teljesen logikus volt tehát, hogy a Balaton mellett is nyitnak egy egységet, bár sajnos kissé későn készültek el vele. Már július elején láttam a sürgölődést az akarattyai körforgalomnál, ami Ördög Nóráéknak köszönhetően idén teljesen megújult. Mióta odaköltöztek Nánásiék, nyílt ott egy zöldséges, egy halsütő és most egy fagyizó is. Nyár végéig biztosan nyitva lesz a Sissi Fagyizó, de ősszel hétvégén is kóstolhatjátok díjnyertes fagyijaikat.

Hatalmas választék, rengeteg díj

A Sissiben első látásra legszembetűnőbb a hatalmas választék, legalább negyvenféle fagyijuk van! Persze én természetesen a díjnyertes fagyikra repültem rá: nagyon finom és selymes volt mindkettő, de egy icipicit csalódtam, mert a nevek alapján sokkal karakteresebb ízeket vártam. Én nagyon szeretem a kecskesajtot, ehhez képest ebben a fagyiban inkább az áfonya dominál, nagyon kellett figyelnem, hogy kiérezzem a kecskesajt amúgy jellegzetes jegyeit. A sütőben sütött áfonya viszont igen kellemes ízvilágú.

Fotó: Kalas Györgyi

A másik díjnyertes fagylat idén a szelíd kender vad szederrel, ami a Vadászati Világkiállítás “Erdő-mező ízei” kategóriájának második helyét gyűjtötte be. A kendermagot itt-ott éreztem az utóízben, illetve néha ropogott néhány mag a fogam alatt, az kellemes volt. Összességében azonban itt is inkább a tejszínes alap érvényesült. Most ez úgy hangzik, mintha nem ízlett volna a fagyi, de erről szó sincs, és elfogadom, hogy az emberek többsége nem a karakteres ízt, hanem a harmóniát keresi a fagyiban.

Éljen az ecet!

Ha már ott voltam, akkor megkóstoltam a Sissi tavalyi díjnyertes fagyiját is, a versenyen tavaly harmadik helyet gyűjtöttek be a Modena kincse nevű fagyijukkal. Ez viszont végtelenül finom volt: érződött benne a balzsamecet lágy, ugyanakkor mégis jellegzetes íze és a szőlő aromája. Nekem ez lett a kedvencem! A hagyományos fagyik közül a fügés-diós gesztenyét és a túrógombócot teszteltük, mindkettő isteni volt, egyszóval a Sissit őszintén ajánlom. 

A Modena kincse nagy kedvencem lett. Fotó: Sissi Fagyizó/facebook

Felsorolhatatlanul sok ízt készítenek egyébként, a klasszikusokat ugyanúgy megtaláljátok náluk, mint a különleges ízpárosításokat. Az egyik jellegzetességük, hogy szinte minden magyar süteményt elkészítenek fagyi formában is, sőt a Rákóczi túrós fagyijukkal 2018-ban meg is nyerték az Év Fagylaltja versenyt. De lúdláb fagyit is találtok náluk, illetve az ország tortáit is megalkotják fagyi formájában.

Szelíd kender vad szederrel. Fotó: Kalas Györgyi

A gombócok jó nagyok, a fagyi amúgy grammra van, 70 Ft/deka, így egy gombóc az átlagosnál drágábbra, 4-500 Ft körüli árra jön ki náluk, – de állítólag lehet szólni, ha az ember kevesebbet kér. Akarattyán egyelőre csak fagyizni lehet, de jövőre terveznek kávékat és friss limonádékat is, valamint egy leülős részt a fagyizó mellett, ami egyelőre nem lett kész. Hamarosan Budapesten a 16. kerületben is nyitnak egy fagyizót, de persze a fő bázisuk továbbra is Gödöllő marad. 

Sissi Kézműves Fagyizó, 8172 Balatonakarattya, Bercsényi lejáró

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?