Az indiai ízvilágra már a név is utal, de belépve a színes dizájn és az illatok is egyértelművé teszik a koncepciót. A Good Karma azonban mégsem csak egy újabb indiai étterem, a tulajdonos elsősorban a gluténmentes ételeket és a zöldségeket a szerette volna főszerephez juttatni, amihez nagyon jól passzol az indiai konyha, hiszen abban eleve sok a vegetáriánus étel. Ugyanakkor nem akart teljesen húsmentes éttermet sem, mert tapasztalata szerint az gyakran konfliktust szül a baráti társaságokban. Így a rengeteg zöldség mellett az étlapra felvették az indiai konyhában hagyományosan használt csirke- és bárányhúst is.
Az apró éttermet a mostanában divatos “fast casual restaurant” címkével illethetjük leginkább, azaz gyorsétterem, de mégis hangulatos hely, egészséges ételekkel. Az ételek többsége egyébként nem csak vega, hanem gluténmentes is, úgyhogy aki lisztmentesen akarja megoldani az étkezését, és Budán lakik, annak valószínűleg törzshelye lesz a Good Karma. A koncepciót kissé nehéz kiismerni, ami eleinte bonyolíthatja a rendelést, de gyorsan átlátható a rendszer. Négyféle alapot lehet választani: saláta, basmati rizs, van egy tönkölybúzalisztből készült lapos kenyér és egy hagyományos indiai rizses-lencsés palacsintatekercs, – ami szintén gluténmentes. Az ételeket bármelyik alappal választhatjuk, áruk megegyezik. Ha eldöntöttük, mit szeretnénk látni a tányér alján, kiválaszthatjuk a feltétet: egyelőre két húsos feltét van: csirke tikka és a bárány kebab. Vega feltétből viszonylag sokféle van: sült karfiolos, tonhalas, spenótos-túrós, édesburgonyás, sima krumplis és mindig van egy napi lencse tál.
Hogy legyen némi rálátásunk az ételekre kértünk vega és húsos fogást is, így a következő két dolog kötött ki az asztalunkon: egy bárány kebab (darált bárányhús,római köménnyel, gyömbérrel, koriander, tamarind és joghurt chutney-val) basmati rizs alapon (meleg rizs, csicseriborsó, répa, uborka, vörös káposzta.) És kértünk még egy vega dosa tekercset, már csak azért is, mert a dosát mindenképpen ki akartam próbálni, – ehhez a tészta beáztatott, majd leturmixolt rizsből és lencséből készül. A dosa tekercsbe a sült karfiolon kívül még rengeteg zöldség, saláta, valamint legalább háromféle chutney került. Mindegyik helyben és frissen készül egyébként, és nagyon fantáziadúsak, szerintem leginkább ez lehet a Good Karma védjegye. Plusz 250 forintért egyébként bármilyen extra chutney-t kérhetünk, szinte felsorolhatatlanul sok van a kókuszos-joghurtostól kezdve a humuszoson át az uborkásig.
Borítékolható, hogy a tekercs lesz az Instagram sztárja, mert nagyon jól néz ki, de aki valami nagyon ütős ételre vágyik az mindenképpen próbálja ki a basmati tálat A bárányhús is remek volt, de tulajdonképpen mindegy, hogy milyen feltétet kérünk a rizsre, a rizstál a zöldségekkel és chutney-kkal egyszerűen remek. A zöldséges főételek 1600, a csirkés 1850, a bárányhúsos meg 1950 forintba kerülnek, az előételek azonban, mint az édesburgonya chips, vagy a sült karfiol, mind 1000 forint alatt vannak.
A Good Karma tényleg tökéletes ötvözete az egészséges és a különleges kajáknak, valamint remek megoldás az úgy nevezett könnyű ebéd kategóriában is. A koncepció még biztosan finomodik, a tervek szerint lesz majd napi leves és gyerekmenü is, – a főételek többségében ugyanis visszaköszön a chili chutney, így nem lesz a gyerekek kedvence a hely. Ráadásul az étterem nagyon kicsi is, amin egyelőre enyhít a kinti terasz, de télen inkább az elvitel lesz a megoldás.
A tulajdonos szerint fontos volt, hogy lehetőleg minden biológiailag lebomló tányérba kerüljön, és a helyiségben külön gyűjtik a komposztálható és az újrahasznosítható hulladékot. Sajnos a zöldségturmixok egyelőre mind műanyagban kaphatók, és helyben fogyasztás esetén sincs mosható tányér. Annak ellenére, hogy a hely alig egy hete nyílt, kedd délben kifejezetten sokan voltak, de a kaja viszonylag gyorsan elkészült. Ha beválik a koncepció, Jennifer minél több Good Karmát szeretne a városban, így a Lövőház utcai tesztüzem után hamarosan újabb helyekkel is találkozhatunk majd.
Fotó: Hartyányi Norbert