„Különleges francia torták és sütemények egyedülálló vizuális és ízélménnyel” – hirdeti az oldalán a Nour prémium cukrászda. Nórival elmentünk megkóstolni az új kollekció finomságait és egy hajmeresztően izgalmas tortát, hogy eldöntsük, igaz vagy sem, amit írnak magukról.
A minőség iránti igény a Nour mozgatórugója – és egy lelkes „amatőr”
Kecskés Alexandra, a Nour cukrászda szíve-lelke-tulajdonosa nem cukrász, amit a desszertek láttán nehéz elhinni. Szandi korábban rengeteget utazott, és a világjárás során összegyűjtött élményeit szerette volna mások számára (szó szerint is) fogyasztható formába önteni.
„Ki emlékszik arra, hogy milyen virágot kapott az előző évben? Szerintem a desszert egy szuper ajándék, ami sokkal emlékezetesebb, mint a tárgyak. Az ízekre és az élményre jobban visszaemlékszik az ember” – magyarázza Szandi, én pedig minden szavával egyetértek.
A Nour csapata az alapanyagok és a technológia terén kompromisszumot nem ismerve hív életre különlegesebbnél különlegesebb desszerteket, amikre szerencsére van igény a környéken. A sütik inkább műalkotásnak számítanak, és nem olcsók, egy desszert 3000 forint körül mozog, de a környékbeliek már rájöttek, hogy megérik az árukat (és egyébként mennyiségben is kiadós, nem egy falat). A minőségi alapanyagok és az elhivatott, igényes munka már szinte súrolja a luxuskategóriát, így nem fogom azt javasolni, hogy kapjátok fel a családot, és menjetek el a Nourba végigkóstolni a kínálatot. Exkluzív alkalmakra vagy fontos beszélgetésekhez viszont remek hely. Bár nem vagyok a cukrászdás randik híve, itt nem bánnék még egy kínos első találkozót sem.
A belső tér kifinomult, modern, mégis romantikus stílusban berendezett. A pultok nem rogyadoznak százféle desszerttől: inkább a minőség, mint a mennyiség van fókuszban. A szezonalitásnak megfelelő kollekció mellett vannak fix tételek, amik sosem hiányoznak, mint például a Mon Chéri.
Az ítélet: minden szó igaz
Amikor egy aranytálcán (mármint tényleg) megkaptuk a négy új desszertet, azt hittem, záros határidőn belül cukorsokkot fogunk kapni, de mégsem szállt a fejünkbe a szénhidrát. Ez egyszerűen annak köszönhető, hogy ugyan minden desszert édes, mégsem a klasszikus módon cukorral telenyomott ízeket kapjuk. A nem mindennapi alapanyagok egyedi ízeit hagyják érvényesülni. Na de mik ezek? Jöjjön a várva várt kóstolááás!
Nem kronológiai sorrendben fogok haladni, mert egyszerűen nem bírom ki, hogy ne a La Truff névre keresztelt csodáról írjak először, bár ezt kóstoltuk utoljára. Azért ez a tétel maradt a végére, mert minden ízlelőbimbó megbolondul egy falat után, a desszert lelke ugyanis a szarvasgomba! Nem csak úgy ímmel-ámmal… hanem brutálisan markánsan. Minden falat szürreális, akkor is a meglepetés erejével csap meg az intenzív aroma, ha tudod, mit kóstolsz. Sósra számítasz, de mégis édes és krémes… az illat alapján várnád, hogy mikor jön mellé a spagetti, de aztán szól az agyad, hogy hahó, ez egy prémium cukrászda, nem tésztabár! Engem teljesen levett a lábamról, életemben nem ettem még ilyen lassan sütit – csak azért, hogy mééég tovább tartson. A hátránya viszont, hogy ez a desszert csak torta formájában elérhető a kínálatban, nincs lehetőség kóstolgatásra.
A története egyébként onnan ered, hogy nyáron tartottak a Nourban egy dubaji desszertvacsorát. Ez olyan, mint egy 7 tételes borvacsora, csak édességekkel! Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf volt az esemény egyik védnöke. Ő hozta be a köztudatba, legalábbis Szandi tudatába a szarvasgombát, amit egyébként is nagyon szeretett, de sosem gondolt rá úgy, mint édesség-alapanyag. Eszter viszont változtatott ezen.
„A tortaalap egy vaníliás tarte, melyben szarvasgombás fehércsokoládé-ganache, selymes, folyékony, arany színű karamell és puffasztott rizses fehércsokoládé-ropogós rétegek váltják egymást. A tortát egy könnyű krémsajtréteg öleli körbe, mindezt a mesterek fekete bársonyfújással és aranypelyhekkel díszítik” – így definiálja a Nour csapata a desszertet. Szokatlan és egyszerre felejthetetlen kombináció, amit nehéz szavakba önteni.
Puncs, málnaecet, granola: Framboise
A négy friss íz közül az élénkpink málnás „kocka” szintén nagy favorit lett. Nóri azt mondta, ő „túl öreg” a szarvasgombáshoz, inkább ezt választaná kedvencének – és minden oka megvan rá.
Ez a desszert egy vaníliás, friss, gyümölcsös, kicsit fanyar darab, amiben a textúrák találkozása is nagyon izgalmas, az ízekben pedig a puncs mellé fuzionált savas málnaecet egy olyan csavar, amire nem számítasz, mégis érzed, hogy kell a tökéletes végeredményhez.
Fekete szezámos éclair: Sésame
Ázsiai tésztaételben már ettem fekete szezámmagot, de sosem gondoltam, hogy koncentrált formában nemcsak színében, hanem ízében is a megszólalásig hasonlít a mákra. Ezután viszont bátran lehet mosolyogni – és fogtok is, ha ti sem annyira a gyümölcsös desszerteket szeretitek, mint én. A 100%-ban fekete szezámból készült krém 2 formában is megjelenik az éclairen: benne töményebben, rajta pedig egy lágyabb habrétegben.
Matchabomba
Sokan támadják a matchát, hogy spenótízű, vagy csak azért, mert túl zöld… Én az espresso tonicot is szeretem, szóval a matcha is simán csúszik, minden formában. (Egyszer ittam egy matcha tonicot a Linkában, és még az is ízlett!)
Az egyik kedves felszolgálólány tökéletesen elmagyarázta, hogy is áll össze ez a (szintén) szuperprémium alapanyagokból készülő desszert: mint egy tojás. Belül van egy nagyon koncentrált matchaízű „matchagolyó”, körülötte egy könnyedebb, fehércsokis-bazsalikomos mousse, kívülről pedig matchaporba van forgatva, ami egyfajta héjként funkcionál. Habkönnyű, és csak 3 másodpercet kell várni, máris beüt a matcha-(íz)hatás!
Citromos csoda: Citron
Aki szereti a hagyományosabb ízvilágot, az az új kollekció citromos desszertjére repüljön rá. Friss, nagyon enyhén fanyar, de persze ebben is van csavar: méghozzá a citrommuskátli! Ez egy picit máshogy savanyú, mint a citrom, de nem olyan rendkívüli, mint a többi desszert ízvilága. Nekem ez volt a legkevésbé átütő, de egy napsütötte nyári napon a teraszon ücsörögve nem utasítanám vissza, az fix!
Csodálatos ízek és lélegzetelállító árak
Mindig is úgy gondoltam, hogy a desszertművészet egyenrangú a festészettel vagy a szobrászattal, és a Nour prémium cukrászda ismét megerősített ebben a hipotézisemben. Én személyesen most voltam először a helyen, és bár a lokáció kiesik a mindennapjaimból, nem fogom elfelejteni, hogy beugorjak egy desszertért, ha mégis arra járok. Mindennap sajnos nem tudnám beiktatni a büdzsémbe, mert igencsak borsos áron pörögnek az ínyencségek, de a minőséget és a munkát el kell ismerni, és a kedves „köszönöm szépen”-en kívül ezt bizony az árral tudjuk kompenzálni.
Cím: 2040 Budaörs, Felsőhatár utca 1.
Ha tetszett a Nour cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!