Én abban a különleges helyzetben ültem le megízlelni a győzelem ízeit, hogy egy döntős versenyző tortát Komáromban már tesztelhettem, így kíváncsian vártam, mit tudnak a végső nyertesek.
Az ország tortája egy megtestesült napraforgó
A versenyre idén 33 alkotás érkezett, ebből a zsűri 5-öt juttatott tovább. Egy cukrászda legfeljebb 2 tortával nevezhet kategóriánként, de egyre többen igyekeznek csak egy átütő kreációval versenybe szállni.
Az ország tortája idén a budapesti Habcsók Cukrászda, azon belül pedig Fodor Sándor nevéhez fűződik, és Napraforgó fantázianéven fut. Ha tippelnem kéne, biztosan azt mondanám, hogy Sándor kedvenc virága a napraforgó. A győztes torta minden eleme az utolsó morzsaszemig – nevéhez hűen – a napraforgóra emlékeztet. A sárga-barna kombináció nemcsak látványra, de ízre is hozza a nyári virágot, egy kis gyümölcsösséggel megbolondítva.
Napraforgó és körte
Az olajos magvas téma nem nehezíti el a tortát, nem a tévé előtti, unott szotyizás jut róla eszünkbe, az ízhatás friss és üde marad. A pörkölt napraforgómag füstössége kevésbé intenzív, ellenben a napraforgó mennyiségére nem lehet panasz. Alulra durvára vágott napraforgómag került mennyei csokirétegben. Az egész tortának ez a legédesebb pontja. A felette lévő szint tulajdonképp semleges, piskótaszerű, de nagyszerű alapot ad a lééényegnek! Ami nem más, mint egy ultrakönnyű, szuperlégies joghurtos körtezselé. Most adok pár másodpercet, hogy gondolatban ízlelgessétek ezt a kombót.
…
Na, és akkor elárulom, hogy éppen annyira különleges, és pont annyira extra, amilyet nem árulnak minden sarki cukiban. Bár ez a hagyományos torta, de nincs túlédesítve, nagyon lightos összhatása van. A csokis-magos réteg mégis ünnepivé emeli a “sima” joghurttorta vonalról.
Beszterce rózsája, a cukormentes álom
Hallottatok már a sárgabaracklisztről? Nos, én se sokat, de már hangzásra is megnyerő volt, amikor olvastam a cukormentes nyertesről. A valóság ennél mééég sokkal ízletesebb. A gyümölcs nemcsak a krémben jelenik meg, hanem a tészta maga is hozza a friss barackízt. Külön megkóstolva a barackos rétegeket, némileg feltűnhet, hogy ez bizony hozzáadott cukortól mentes. Szezonálisan, friss barackból készítve viszont nem is igényli a cukrozást! A csoki pedig hősként itt is az édes ízek segítségére siet, és kiegyensúlyozza az ízharmóniát.
A Nándori Cukrászdában, ahol én jártam, Nándori László mestercukrász társaságában kóstolhattam meg a mesébe illően finom tortákat, aki egyébként a cukormentes kategória zsűrijének elnöke is volt. Azt mesélte, a cukormentes versenyszámban is kiélezett verseny volt az első két helyezés közt. Az alap szempontok mentén a tíztagú, részben laikusokból (azaz nem cukrászokból) álló zsűri alig tudott dönteni. A cukormentes torta megválasztásánál nemcsak az íz, a küllem és az újszerűség számít. A kalória- és szénhidráttartalom is döntő fontosságú, és vannak tiltott alapanyagok. Ilyen például a szeszek, a különböző aromák, a növényi tejszínek vagy a fehérliszt.
Mindkét versenynél szigorú titoktartás kötelezi a jelenlévőket, ugyanis csak hetekkel a zsűri döntését követően válik hivatalossá a végeredmény.
Az Ország Tortája verseny győztesét mindenki élvezheti
A fordulók során a bírák tanácsokkal és tippekkel látják el a versenyzőket, akik ezeket vagy megfogadják, vagy kockáztatnak, és a saját megítélésük szerint formálják a végső művet. A megmérettetés során első alkalommal egy saját cukrászatban készült tortával érkeznek a versenyzők. A konzultációs időszak után élesben, az ipartestület tankonyháján, a zsűri árgus szemei előtt készülnek a különböző kreációk.
Az eredményhirdetés után a résztvevő cukrászdákban (a pontos lista a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete oldalán megtalálható) kaphatóak a győztes torták. Ehhez minden egység megkapja a tűpontos receptet, ami alapján megszólalásig hasonlító tortákat gyártanak. A recepten kívül fázisfotók és fázisvideók is segítik a különböző cukrászdákat. A győztes tanfolyamot is tart az érdeklődőknek az egységes minőség érdekében. Az alapanyagok beszerzése is központilag történik.
Az Ország Tortája verseny építő jellegű
Az Ország Tortája verseny tulajdonképp közvetett módon segíti a magyarországi cukrászdák fejlődését. A későbbi árusítóhelyek új technikákat tanulhatnak, és ihletet meríthetnek a díjnyertes tortákból. Lászlótól azt is megtudtam, hogy érezhető a minőség fejlődése. A korábbi években élesen elkülöníthetően voltak a középszerű és az átlagon felüli torták, az utóbbi években egyre szorosabbak a versenyek.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!