Hirdetés

Ha Prágában jársz, próbáld ki a világ legjobb gombócozóját!

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Ha Prágában jársz, próbáld ki a világ legjobb gombócozóját!

Hirdetés
Nem is értem, miért nincs itthon gombócozó, könyörgöm, valaki nyisson egyet! De amíg ez bekövetkezik, addig kénytelen vagyok beérni a prágai Knedlín nevű hellyel, ami óriási kedvencem lett egy hosszú hétvége alatt.
Hirdetés

Elöljáróban szeretnék leszögezni két dolgot, az egyik, hogy ha alkalmatok nyílik rá, menjetek el Prágába! Bár tény, hogy a koronavírus miatt, most nem tanácsos ide-oda utazgatni, de Prárga viszonylag közel van, el lehet jutni kocsival vagy szuper környezetbarát módon vonattal, és a jegy nagyjából 10 ezer forintból kijön. Cserébe Prága lenyűgözően szép és nyüzsgő város még ilyenkor, ősszel is.

A másik dolog pedig, hogy tudom, létezik itthon egy Gombro’c nevű hely, és írtunk is róluk már korábban, de az közelebb áll az étteremhez. A Knedlínben pedig ezzel szemben tényleg csak és kizárólag gombóc kapható!

A csomagolás is nagyon ötletes. Fotó: Knedlín/Facebook

Ki ne szeretné a gombócot?

A hely neve a knédli szóból jön, gondolom senkinek sem újdonság, hogy Csehországban és Szlovákiában a knédli az egyik legnépszerűbb köret. Ez tulajdonképpen egy gőzölt kenyér, amit főleg szószos ételekhez fogyasztanak. Az én kedvencem a svickova, azaz a cseh vadas. Szerintem sokkal finomabb knédlivel a vadas, mint szalvétagombóccal, ami kissé kemény, így nem szívja magába a szószt. A knédlinek van krumplis változata is, és ebből készülnek a gombócok is, mint például nálunk a szilvás gombóc. A túrós és szilvás változaton túl azonban még rengeteg lehetőség van a gombócokban, ami úgy érzem, nincsen teljesen kihasználva. 

Így sorakoznak a friss gombócok. Fotó: Kalas Görgyi

A Knedlínben közel harmincféle sorakozik egymás mellett a pultban, sós és édes változatban egyaránt, csak győzzön az ember választani! Persze, le is lehet ülni, ha helyben fogyasztod, de a Knedlínben éppen az a fantasztikus, hogy tökéletes street foodot csináltak a gombócból. Csak kikéred a 2-3 gombócot (ennyivel simán jóllaksz), és már indulhatsz is.

Nemcsak sós, hanem édes is

A gombócot helyben készítik egy üvegfal mögött, ez is a koncepció része, hogy minden szuper friss. Természetesen az édes gombócokból van több, de engem a sós gombócok nyűgöztek le, egészen eszméletlen ízesítések vannak. Mint például spenótos, káposztás-kolbászos, gulyásos, tofus, rákos, currys-csirkés. De sorolom az édeseket is, ne aggódjatok: pisztáciás, mákos, csokis, karamellás, málnás és természetesen szilvás. 

Fotó: Knedlín/Facebook

Egyszerűen mindegyik zseniális volt, ráadásul egy dobozzal még haza is hoztunk, és fél nap múlva, itthon melegítve is csodás vacsora lett belőle. A gombócok ára 50-60 cseh korona között mozog, ami 700-800 Ft, ha éhesek vagytok, 3-4 gombócot érdemes rendelni. Ha helyben fogyasztjátok, ne feledjétek el megkóstolni hozzá a kézműves cseh sört!

Národní 24, 11000 Csehország, Prága

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?