Hirdetés

Házias ízek és a város első zero waste házhoz szállítása: megnyílt a Sejribizli!

Hirdetés

Házias ízek és a város első zero waste házhoz szállítása: megnyílt a Sejribizli!

Hirdetés
A vendéglátásban az a jó, hogy tele van vagány, vállalkozó kedvű emberekkel. Nagyon jól bizonyítja ezt, hogy hiába tombol éppen körülöttünk a koronavírus-járvány, és hiába egyre bizonytalanabb a helyzet, most is nyílnak új helyek. Mint például az alig egy hónapja működő Sejribizli, ami egy zero waste szemléleten alapuló kedves, családi bisztró.
Hirdetés

A csendes, de annál impozánsabb belvárosi Falk Miksa utcában nyílt meg pár hete a Sejribizli bisztró és kávézó. Mivel úgyis mindenkinek ez az első kérdése, rögtön az elején elmondom, hogy a név az egyik tulajdonos, Tarr Bori régi, szép piros biciklijére utal. Bori és férje, Fábri István is mindig biciklivel közlekedik, ráadásul a kiszállítást is maximálisan környezetbarát módon, egy carbo biciklivel végzik.

Nagyon hangulatos hely lett a Sejribizli fotó: Polyák Attila

Mint Tarr Bori elmondta, jó ideje tervezték, hogy nyitnak egy helyet, évek óta benne volt a levegőben, de folyamatosan halogatták, és mindig közbejött valami. Aztán megtalálták ezt a galériás helyiséget a Falk Miksa utcában, ami szerelem volt első látásra, és egy nap alatt eldöntötték, hogy covid ide vagy oda, most megnyitnak. Pedig eredetileg egészen más terveik voltak. 

Hulladékmentes bisztró

A Sejribizli két család közös gyereke. Bori és férje mellett a másik társuló család Kincses Bálint és édesanyja, Pavlov Anna, valamint Bálint felesége, Mohácsi Nusi. Nekik egyébként már van vendéglátói tapasztalatuk, hiszen övék a Paulay Ede utcában évek óta működő, igen hangulatos Café Zsivágó. Bori és férje ugyan még nem rendelkezett saját hellyel, de Bori is régóta a vendéglátásban dolgozik, ezt is tanulta, és svájci szállodák konyháján főzött sokáig.

Fotó: Polyák Attila

A családjában mindig nagyon fontos szerepe volt a főzésnek, dédnagymamája is szakács volt, és maradt is tőle jó pár recept, amiket Bori most is használ. Régi vágya volt egy ebédelős hely nyitása, bár vendégtérben sokáig nem is gondolkodott, csak kiszállításban. Végül kiszállítás is lett, meg helyben fogyasztás is.

A Sejribizliben a fő koncepció a zero waste szemlélet volt: szerettek volna egy olyan vendéglátóhelyet, ahol a lehető legkevesebb hulladék keletkezik. A tulajdonosok otthon is próbálnak így élni évek óta. Mohácsi Nusi egyébként a Shamo bags márka megálmodója, tervezője, aminek célkitűzése a környezettudatos háztartások segítése. 

Ételek a Sejribizliben, Fotó: Polyák Attila

Mindent ők készítettek

A Sejribizli nagyon hangulatos és szép lett, és a zero waste jegyében a tulajdonosok mindent saját kezűleg készítettek. Ők csiszoltak, csempéztek, festettek, még a galériát is régi gerendákból rakták össze. A bútorokat családi hagyatékból, lomtalanításon és piacokon szerezték, de központi helyet kapott István családi disznóvágó asztala is. Az eredmény pedig egy friss, kompakt, kissé népi jegyeket is viselő, szuperotthonos belső tér lett. Érdemes megfigyelni az apró részleteket is, mert minden gyönyörű.

Fotó: Polyák Attila

A Sejribizliben mindennap Bori főzi az ebédet a szezonalitás jegyében. Amit csak tudnak, kistermelőktől, a piacról és csomagolásmentes boltokból szereznek be. Mivel nemrég nyitottak, és Bori egymaga áll a konyhában, egyelőre csak ebédmenü kapható nálunk, reggeli és vacsora nem. Ezt viszont Budapest egy részén ki is szállítják, ráadásul teljesen környezetbarát módon: István egy elektromos cargo biciklivel járja a fővárost, hogy mindenkihez környezetbarát módon jusson el a friss ebéd. 

Ezzel a biciklivel szállítja ki az ebédet István. Fotó: Polyák Attila

Az ebédet csak és kizárólag üvegdobozban szállítják, amit természetesen visszaváltanak, nem használnak műanyagot. A környezettudatosság jegyében hús csak hetente kétszer van. Nem akarták teljesen kizárni a menüből, de azért az ételek nagy része vega vagy vegán. Az étlap mindig egy hétre előre elérhető, bármelyik napra rendelhettek tőlük ebédet, ami otthonra 2000, helyben pedig 1690 Ft. Szerencsére a hely ebédidőben eléggé pörög, kezdik maguknak felfedezni a környékbeliek. 

Ebédmenü és kávé

A menü változatos, a héten volt például vegán zöldséges curry, sültcékla-leves, zöldborsós csirkeragu édeskrumplival és almával, én pedig egy tejszínes zellerkrémlevest kóstoltam, valamint sütőtökös spagettit parmezánnal. Az ebéd kiadós és nagyon finom, házias volt. Ettem hozzá még egy quiche-t, amit valamilyen változatban Bori mindennap süt. Csakúgy, mint pitéket és tortákat, amiket a reggeli vagy délutáni kávéhoz is kérhetünk. Hangsúlyozta, hogy természetesen nem lehet mindent csomagolásmentesen beszerezni, de igyekeznek a lehető legkevesebb hulladékkal működni. 

A régi asztal István családi öröksége. Fotó: Polyák Attila

Délután az bisztróból kávézó lesz, és az itt elérhető termékeket is igyekeznek csomagolásmentesen, nagy kiszerelésben beszerezni. A gyógyteákat A Manóba gyógynövényműhelyből veszik, amihez termelői mézet adnak. “Lélekmelegítő” teájuk hagyományos családi recept alapján készül, 100%-os gyümölcsleveik pedig hazai termelőktől érkeznek. Kávéból csak hazai pörkölésűt forgalmaznak, a termelői tej is üvegben érkezik, és hamarosan helyben készülnek majd a növényi is. Kiemelkedő a rövidital és natúr borválaszték is, így esti borozáshoz is jó választás a Sejribizli.

Fotó: Polyák Attila

Nagyon hangulatos, kedves hely született tehát a Falk Miksában, ami a koronavírus-járvány miatt most szomorúan csendes és kihalt. Ahogy ott ültem, alig vártam, hogy végre visszatérjen a belvárosba a megszokott pörgés. Reméljük, egyszer túl leszünk ezen is. 

Sejribizli, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 5. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?