Nagyon spéci ez a hely Pécsen, pho levest csak itt ehetsz!
A Spéci Pho tényleg egy kis eldugott zugban rejlik, a Rákóczi út 46-os szám alatt, félig lényegében a föld alatt. Ez ne riasszon el senkit, hiszen csak az egyik irányból fest így, egyébként pedig hatalmas üvegablakokon szökik be a délutáni napfény, tökéletes atmoszférát nyújtva az amúgy is kellemes belső dizájnnal ellátott pho levesező helynek.
Az ajtón belépve jobbra rögtön a látványkonyhát látjuk meg, ahol hatalmas kondérokban fő a pho! Jobbra pedig kőfal és egy hatalmas Monstera deliciosa hívogat. Nyugi, ez nem valami keleti szörnyeteg, csupán a könnyezőpálma latin neve. Lábunk alatt színes csempék, amik felkúsznak egészen a pultig, valamiféle enyhén bohém vibe-ot adva a helynek. Szóval már az első lépéseknél otthon éreztük magunkat, főleg, hogy olyan kitörő lelkesedéssel fogadtak, amitől máris melegség költözött a lelkünkbe, pedig a forró levest még meg sem kóstoltuk!
Vietnámhoz semmi közünk, mégis pho levest főzünk!
A Spéci Pho különlegessége, hogy a csapatban nincsen vietnámi szakács, és senki sem töltött éveket az országban ahhoz, hogy hazahozza a tudást. Egész egyszerűen csak imádják a pho levest, amire Pécsen még senki sem specializálódott, ezért éppen itt volt az ideje, hogy nyissanak egy ilyen helyet. Ennél többet nem is akarnak belemagyarázni a sztoriba, teljesen őszintén terítik ki kártyáikat, mert tudják, hogy ettől még lehet jó az, amit csinálnak, hiszen szívük-lelkük benne van! A leveseiket kóstolva pedig mi is arra jöttünk rá, hogy nem attól lesz valami autentikus vagy profi, hogy valakinek már az ereiben is ott csörgedezik a receptúra, hanem attól, hogy ő maga beleteszi az energiát, az időt, a lelkesedést, és addig tanulmányozza azt az ételt és kísérletezik vele, amíg létre nem hozza a maga változatát.
Ehhez elengedhetetlen a nyitottság is, a Spéci Phoben pedig ebből sincsen hiány, a mostani levesek receptúrájának fejlesztéséből kivették a részüket a törzsvendégek is, akik elmondták véleményüket, ezzel segítve az immár 4 éves bizniszt. A fejlesztések pedig sosem állnak meg, a levesező igyekszik a trendekhez és a fenntarthatósághoz is igazodni. A szelektív hulladékgyűjtésen túl az alapanyagok bizonyos része mind a környékről származik, persze csak amire lehetőség van, mint például a friss koriander. A minőségre pedig maximális figyelmet fordítanak a pécsi pho levesezőben, kéthetes száraz érlelésű Charolais marhalábszárból és igazi francia kacsamellből készülnek a levesek. Nézzük is, hogy milyen spéci kajákat ettünk!
Igazi, friss vietnámi előételek
Az első dolog, ami szemet szúrt nekünk a kajákkal kapcsolatban, hogy itt aztán nem spórolnak az adagokkal! A tálalás elegáns, autentikus színes tányérokon érkezik minden, és egyes előételek akár főételnek is elmennének.
A tavaszi tekercs 5 nagyobb tekercset jelentett, egy kicsi salátamixszel díszítve. A tekercseket frissen, a látványkonyhában sütik ki, nem tocsognak az olajban, a tésztájuk kellemesen roppanós. Doma szerint – aki a húsos kaják szakértője lett a két majdnem vega kolleginája mellett – a hús és a zöldség aránya nagyon el van találva a tekercsekben, és az egészen érződik az odafigyelés. Szerinte a zöldfűszeres szósz is kiemelkedő, amibe a tavaszi tekercset mártogatni lehet, és több helyen is bevezetné a receptet.
A másik előétel egy vegán baoszendvics volt, amihez szintén érkezett egy kis sali, és aminek külön örültem, rákszirom, ami tökéletesen roppanós volt és bármikor tudnám enni, mondjuk, filmezés közben. A vegán bao egy kisebb hambinak is megfelelt volna, aki ezt kéri, lehet, hogy már csak desszertet akar majd utána enni! És hogy mi van benne? Nagyon extra csírás-salis alapon különleges ázsiai gombák, és egy olyan szósz, ami aztán rendesen ad az umaminak! A receptje nyilvánvalóan titkos, nem is tudnám megfejteni, de hozza azt az enyhén édeskés, mégis sós, vietnámi ízvilágot. A bao zsemléje egy hajszálnyit talán lehetne levegősebb, de valójában ebbe se tudnék belekötni, ez a szendó így egyben nagyon pöpec. Ja és ne feledkezzünk meg a roppanós, házi savanyított répáról sem, amit mellé kértünk még, és ami szuper kiegészítője volt a délutáni ebédünknek.
A páratlan pho levesek
Egyértelmű, hogy mind a levesekre voltunk a leginkább kíváncsiak, nem is csigázom tovább az olvasókat sem! A Spéci Phoben tényleg minden spéci, nem tudom, például ki látott már bélszínpogácsás pho levest? Na, hát azt mi sem, mert végül nem azt kértük, de teljesen ledöbbentünk, hogy itt még az is van, és tuti nagyon extra!
Amit viszont kóstoltunk, az egy malaccsászáros és egy garnélás leves. Itt megint csak két részre bomlottunk, Doma kapta a szerencsehozó malacot, én pedig Timivel, a fotósunkkal a garnélásra vetettem rá magam.
A levesek esetében újra hangsúlyoznom kell, hogy az adagok nagyon kiadósak! Egy ekkora levessel fixen jóllakik bárki. Muszáj megemlítenem, hogy ár-érték arányban is elképesztően jól jár az ember. A pho levesek nagy része 3000 forint alatt van, és az extrásabbak, mint mondjuk a kacsás is, épphogy 3000 felett, ami ma már szerintem abszolút jó árnak számít, főleg ilyen minőség mellett!
A garnélás pho tele volt rizstésztával, mungóbabcsírával és szépen meg volt szórva újhagymakarikákkal. A lé ízletes, aromás, de természetesen kiegészíthetjük egy kis ecetes fokhagymával, chilivel és lime-lével, így lesz aztán igazán fullos! A garnélával sem spóroltak, sőt a díszítés vagy éppen az autentikusság oltárán áldozva még egész rák is volt rajta, amit nekünk kellett kibontani.
Doma szerint a malaccsászáros verzió is legalább ennyire jó volt! Ennél fontos kiemelni, hogy a hús sous vide technológiával készült, amitől csodálatosan omlós és ízletes lett az egész. A levesben az ízek harmonikusak, az arányok tökéletesek, nem túl zsíros és kellemesen fűszeres, egyszerűen nincsen benne hiba!
Spéci hely Pécs egyetlen pho levesezője!
Az már biztos, hogy ha valaki egyszer megpróbálja felülmúlni a pécsi levesező nagyhatalmat, akkor annak bizony nagyon nehéz dolga lesz! Egyébként a nagyhatalom szót csak azért használom, mert Pécsen azóta sincsen másik, kifejezetten phore szakosodott hely. Szóval egyelőre a Spéci Pho az egyetlen lehetőséged, hogy a vietnámi finomságból egy igazán jót egyél a környéken. És tedd is meg, mert nagyon megéri, nemcsak a kaja, hanem a barátságos vendéglátás és a hangulatos atmoszféra miatt is! Mi egészen biztos, hogy visszatérünk!
Cím: 7622 Pécs, Rákóczi út 46.
Ha tetszett a Spéci Pho cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!