Hirdetés

Zseniális tapasok és főételek, varázslatos vendéglátás: a Vas Manci igazi kuriózum

Mákos és diós bejgli

A bejgli sokaknak nagy kihívás

Sült tarja savanyú káposztával és krumplival

Tartalmas egytálétel!
Hirdetés

Zseniális tapasok és főételek, varázslatos vendéglátás: a Vas Manci igazi kuriózum

Hirdetés
Bár sokan az otthoni főzőcskézés mellett teszik le a voksukat, néha érdemes a megszokott konyhából kilépve megkóstolni a nagyvilág ízeit. Ehhez ráadásul nem is szükséges messzire utazni, elég a 8. kerületi Vas utca irányába indulni.
Hirdetés

A Lumen Kávézó mellett a környéken nagy kedvencem a Vas Manci, ami nem egy hagyományos étterem, sokkal inkább tapasozó, egy déli ízvilágot és hangulatot kínáló hely. Az étlapon viszont nem a megszokott “magyaros” kencéket és falatkákat találjuk. Autentikus és tradicionális spanyol, mediterrán, közel-keleti fúziós étel- és italdömping van. A gluténmentes, vega és vegán opciók sem hiányoznak, szóval tuti, hogy mindenki talál kedvére valót.

A Vas Manci filozófiája

Az első látogatásom örök emlék marad: még k. e. (koronavírus előtt) egy hűvös őszi-téli estén estem be. A hely abszolút teltházas volt, de a tömeg nem taszított, inkább azt sugallta, hogy itt bizony érdemes maradni, mert valamit NAGYON tudhat. A pultnál egy végtelenül közvetlen, kedves hölgy azonnal a segítségünkre sietett. Utólag kiderült, hogy ő Lengyel Polett, a tulaj. Seperc alatt szerzett egy asztalt székkel valahonnan a padlástérről, és máris megoldódott a “nincs szabad asztal” kérdéskör.

Egy korai, délutáni időpontban, békésebb körülmények közt visszatértem, hogy Polett elmesélje a Vas Manci történetét is, pár ellenállhatatlan falatka mellett. 

vas-manci
Polett, a Vas Manci tulajdonosa. (Fotó: Gedeon Lili)

A Vas Manci 100%-ban szerelemprojekt 

A Vas Manci tulajdonosa, Polett számára sosem volt kérdés, hogy a vendéglátás lesz az ő útja.

„Mindig szerettem a nyüzsit, az összejöveteleket, házibulikat, és úgy általánosságban vendégül látni az embereket. 21 éve a szakmában vagyok. Dolgoztam többször menedzserként is, de az irodai vagy a távolról történő irányítgatás helyett szeretek fizikailag  jelen lenni, úgyhogy mindennap itt vagyok, intézem a cég és az étterem feladatait, és egyebek mellett felszolgálok. 

Magyarországon kívül Spanyolországban is dolgoztam, innen a mediterrán konyha iránti szerelem. Imádtam, hogy az evés délen tényleg egy igazán közösségi program, ezt szerettem volna Budapesten is elérni” – meséli Polett.

„Alapvetően nem akartam a 7. kerület sűrűjébe kerülni, itt a Palotanegyedben, az Uránia mellett úgy érzem, tökéletes helyet találtam, ami nem bulinegyed, mégis belváros.” 

Miért pont Manci?

A Vas Manci Polett számára 100%-ban szerelemprojekt. A névadó Manci ugyanis meghatározó szerepet töltött be Polett életében.

„A Manci nevet dédnagyapám húgáról kapta a hely, a Vas pedig értelemszerűen az utcára utal. Manci néni elképesztően merész és vagány, jó üzletasszony volt, nagyon kitartóan küzdött mindig a céljaiért. Ezért úgy gondoltam, jó védőangyala lesz a helynek, és engem is motivált” – árulja el Polett.

vas-manci
Manci képe kint lóg a falon. (Fotó: Gedeon Lili)

A belső terek kialakítása Polett édesapjának keze munkáját dicséri, és a barátok is segítettek, érezhetően nem egy minimál stílusú belsőépítésszel dolgoztak együtt – szerencsére! A benti nagy vasfalat a bontás során találták, és tökéletesen beleillett a “Vas utcai indusztriál” koncepcióba. Emellett a kuckós, zegzugos elrendezéstől mégis lélekmelengető a Vas Manci egyedi atmoszférája, kicsit olyan, mintha otthon falatoznánk. Az étlapon található finomságok viszont közel sem hétköznapiak. 

„A koronavírus előtt minden spanyol beszállítócégtől érkezett, most több külön helyről kell beszerezzek mindent, de inkább utánajárok, hogy az összes alapanyag megfelelő minőségű maradjon. Én alapvetően vega vagyok, de a kínálatban mindenkinek egyaránt kedvezek” – meséli Polett.

Tuti tapasok tuti árakon

Sok más hasonló helyen egy-egy adag tapas ára akár az 1000-1500 Ft-ot is eléri, pedig a tapasozás lényege, hogy többféle ételt megkóstoljunk, és az ízekkel, ne a mennyiségekkel lakjunk jól. A Vas Manci árazása sokkal barátibb, a tapasok szinte mindegyike 690 Ft-ba kerül, csak egy adag kovászos kenyér kell mellé 390-ért, és indulhat is a tunkolás! Az ételek ennek ellenére abszolút a bisztrósabb, fine dining vonalat képviselik. Ha rám hallgattok, nem álltok meg egynél: legalább 4-et kóstoljatok!

vas-manci
Az én kedvenc négyesem. (Fotó: Gedeon Lili)

Krétai fava krém

A fava krém alapját sárgaborsó adja, ami a megszokott ízvilággal, de teljesen más halmazállapotban kerül a tányérra, mint a menzás főzelék-stílus. Sokkal lágyabb és krémesebb. A sósságról kapribogyó, az édeskés vonalról karamellizált hagyma gondoskodik, az összhatás harmóniájáról pedig a Vas Manci hibátlan receptje. 

Citromos-pirított sherrys articsóka

Ti sem esztek mindennap articsókát? Én sem! Ezt a citromos változatot viszont meg tudnám szokni a kovászos uborka helyett/mellett! Savanykás, de máshogy, mint a megszokott savanyúságok. Simán el tudom képzelni például csirkenyárs mellé, de magában is frissítő.

Chorizo al vino tinto

Aki nem beszél spanyolul (mint én), az is tudhatja, hogy a chorizo és a vino kettőséből rossz nem sülhet ki. Ami viszont kisülhet, az egy szuperpikáns, szaftos kolbász pirítva, vörösboros mártásban úszva. A tunkolás magasiskolája! Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy egy ódát zengjek a házi kovászos kenyérről:

Puha és egyszerre roppan, de héja fogon nem koppan.

Tökéletes, lassú kovász, A Vas Manci kenyere ÁSZ! 😀 

Rózsaborsos labneh

A labneh egy joghurtsajt, ami alapvetően csak sós, így bármilyen ízvilág jól tud állni neki. Az olíva és a zöldfűszerek szinte alapnak számítanak. A rózsabors elég megosztó, a Vas Manciban mégsem lesz tolakodó az összhatás, és jól is esik egy kis roppanás. (Véletlen ez is rímel. :D) 

A főétel, amivel nem lehet betelni

Hogy álltok az afrikai kajákkal? Sehogy? Bár nem ismerem mélyrehatóan a fekete kontinens gasztronómiáját, ha minden olyan finom, mint a Vas Manciban kapható nyugati-afrikai maafe, akkor bármikor elutazok felzabálni! 

Egy vegán ételről van szó, de olyan ízbomba, hogy a titkos receptért bármit megadnék! Pedig “semmi extra”, egy földimogyorókrémes-csicseriborsós ragu, korianderrel és aszalt sárgabarackkal! Az édes-krémes-sós trió sose volt ilyen jó, a lepény kiváló köret, és ha szeretnétek még laktatóbbá tenni, opcionálisan csirkenyárssal is kérhető.

vas-manci
Maafe fűszeres csirkenyárssal. (Fotó: Gedeon Lili)

IGEN, desszert is van, és IGEN, megéri megkóstolni! Nem, nem kell dönteni a vörösboros csokitorta és a kókusztejes panna cotta között. 😉 Mind a kettő friss, házi, és hozza a kötelező desszert-jegyeket. A csokitorta rózsavizes habbal érkezik, és céklaporral díszítik, míg a panna cotta savait a balzsamecetes meggykaramell korrigálja. Édes, de nem gejl, és akkor is belénk fér, ha végigettük az egész étlapot.

Éhes, húsevő férfiaknak leginkább a porchettát javasolnám a Vas Manci jelenlegi étlapjáról, de ha csak egy kis baráti csevejhez kerestek hangulatos bárt, ahol a spanyol kávé, a borok és a sangria mellett csipegetni is lehet, akkor se habozzatok!

A Vas utca a Palotanegyedben van, belvárosnak számít, mégis kevés az igazán igényes és ismert hely a környéken, szóval ha ti is felkerekednétek egy kis urbánus gasztro-kalandozásra, a Vas Mancit ne hagyjátok ki!

Cím: 1088 Budapest, Vas utca 3.


Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?