Ragyogó napsütés, vízpart és egy hideg ital: nem, nem egy Balaton-parti emléket idéztünk fel. A Népsziget fele kalandoztunk, ami tulajdonképpen a pesti Római-part, egyelőre kicsit kevesebb vendéglátó egységgel. Ezek a Wasser, a Kabin és a Perem.
Ennek köszönhetően a tömeg is jóval enyhébb, de szép időben fel kell készülni némi sorban állásra, pláne a munka utáni, kora esti időszakban.
A helyek kialakítására azonban nem lehet panasz: mind tiszta, kulturált, rendezett. A környezet is teljesen oké, nincsenek szeméthegyek minden bokor aljában. A Perem, a Kabin és a Wasser egymástól integetőtávolságban van, és elég lazán veszik, ki melyik teraszon foglal helyet, de akár a Duna-partra is levonulhatunk enni-inni. Mi a Wasserben csüccsentünk le, ugyanis itt találtuk a leginkább nyáridéző ételeket: lecsót és hekket.
Hekk Wasser módra: a Népsziget halfronton is erős
A népszigeti bisztró étlapján burgerek, saláták, de még gyerekmenü is szerepel a sörkorcsolyák mellett. Ennek ellenére legközelebb is a lecsó & hekk menüt kérném. Bár fenntartásokkal vártuk, mit tudnak egy alapvetően munka utáni lazulós hely konyháján, már az első falatok meggyőztek: főzni nagyon.
Ropogós hekk házi kenyérrel 20-25 dkg – 1490 Ft
A hekk extrán ropogós volt, de nem a tipikus, paprikás lisztbe forgatott módon készült. A panírmorzsába összetört tortillachipset kevernek, ettől a szuperropogós kéreg. Mint megtudtam, a halat elkészítés előtt 3 órát sóban pihentetik, ezután már nem sóznak rá, a panírnak pedig a chips ad ízt. Így sósság tekintetében tökéletesnek mondanám, ami nagyon ritka. A halhús omlós és szaftos, fantasztikus harmóniában van a panírréteggel. Nem veszik el a figyelmet egymásról, hanem tökéletesen összesimulnak, érezni a halízt, de tortillakérges kiegészítéssel.
Ami még nagyon pozitív volt számomra, hogy a hal mérete fix, és a feje nincs is rajta, hogy megnyomja a mérleget pár dekával. Egy embernek tökéletesen elég ez az adag, két szelet házi kovászos kenyérrel kísérve nem is tudnánk többet enni.
Kovászosuborka-fronton ugyan van még hova fejlődni, adagban viszont bőven kielégítő, és hát nincs hekk koviubi nélkül, így az is lecsúszott mellé (350 Ft).
Kolbászos lecsó – 1290 Ft
A lecsót mindenki másképp készíti. Amikor valahol háziasként hivatkoznak rá, csak legyintek, és sajnálom őket, hogy nekik ezt jelenti a házias. A Wasser lecsója után viszont majdnem hátra mentem a konyhába megnézni, nem áll-e ott anyukám. Olyan tökéletes ízkombinációt találtak el, amit tényleg otthon szokás főzni. A kellőképp megfőtt zöldségeknek fantasztikus alapot adott a kolbász és a szalonnazsír, igazán mély ízeket hoztak ki belőlük. Érezhetően nem egy összecsapott befőtt lecsót raktak elénk, hanem egy igazi, hagyományos családi recept alapján készült, gondos odafigyeléssel főzöttet. Egy pár szelet kenyeret emellé is el tudtunk volna képzelni, hogy legyen mivel kitunkolni az isteni szaftot, de a pultból bátran kérhető pluszban.
Sajnos ez nem egy vegabarát fogás, és mivel nem adagonként, hanem egyben főzik, nem is nagyon lehet azzá tenni, de aki eszik húst, mindenképp kóstolja meg.
Ha valami különlegeset innátok, levendulás rozéfröccs, illetve bodzás-mentás irsaifröccs vár a pultban, ami repohár rendszerrel működik.
Vacsira is érdemes elkirándulni a Wasserbe
Bár alapvetően a Népsziget egy afterwork pihenős hely, ami nyáron alkalmanként minifesztivállá változik, éhesen is érdemes felkerekedni. Az a sztereotípia, hogy az italozós helyeken nem jó a konyha, ismét megdőlni látszik. A Duna panorámája a Népsziget teraszairól is gyönyörű, pláne, ha egy finom, gőzölgő lecsó vagy hekk mellől nézhetjük.
Cím: Népsziget Budapest 1044.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!