Ki ne szeretné a csevapot és a faszén illatát? Bár ez az élmény sokszor csak egy pár napos horvátországi nyaraláshoz kapcsolódik, most találtam egy helyet, ahol egész évben élvezhetitek a faszenes finomságok ízét és illatát! A Yugo Resto Bar nem olyan régen nyílt meg a belvárosi Bródy Sándor utcában, a balkáni ételek és a grillhúsok kedvelőinek nagy örömére!

Ajdin Unkic bosnyák származású szakács tízéves volt, amikor a délszláv háború miatt Magyarországra menekült a családjával. Mint mondja, sok ismerőse és barátja van, aki nem találta meg itt a számítását, de ő örömmel maradt Budapesten. Szinte tökéletesen megtanult magyarul, és nagyon megszerette az országot. Mindig is a vendéglátásban dolgozott, kicsi korában is a konyha és leginkább a grill vonzotta, sokat főzött otthon a nagyszüleivel. Eddig is saját éttermet üzemeltetett, ami nemrégiben teljes koncepcióváltáson ment át. Így nyílt meg nyáron a Yugo Resto Bar, ahol Ajdin mellett Kiss Attila és Budai Norbert áll a grill mellett a konyhában.

Yugo Resto Bar: dalmát és mediterrán
A grillételek és a faszén természetesen nem áll távol a balkáni, vagy ahogyan ő fogalmaz, dalmát konyhától. Az idén megnyitott Yugo ugyanis, mint arra a neve is utal, merítést kíván nyújtani a teljes egykori Jugoszlávia területéről. Ajdin az éttermét mediterrán dalmát konyhaként definiálja, és szeretné megmutatni, hogy ez a konyha jóval többet érdemel annál, hogy pusztán a csevappal azonosítsák. Az étlapon éppen ezért hal és tésztaételek, friss saláták és természetesen grillhúsok is szerepelnek. Az étlapot amúgy imádtam: rövid és velős, gyorsan ki lehet rajta igazodni, így gyorsan rendeltem is.

A faszenes balkán grill egész nap izzik, az ehhez köthető ételek állandóan rendelhetők. Mindezekhez napközben egy nagyon jó árú ebédajánlat társul másféle ételekkel, este hat után pedig bejön mellé a vacsoraétlap is, komolyabb húsokkal, sőt halakkal is.
Azért csevap is van!
Ettől függetlenül nincs mit tenni, ennek a konyhának kétségkívül a csevapcsicsa és a pljeskavica a legismertebb alakja, így muszáj róla beszélni egy kicsit. És végre hivatalos úton is megtudtam, hogy a kettő között valóban csak a formájában van különbség. Persze a Yugóban azért az ízesítésekkel is játszanak! Pljeskavicából ugyanis úgynevezett gourmet változat is szerepel az étlapon, ebbe csípős paprika és sajt is került. Természetesen rendeltem mindkettőt, de igyekeztem megkóstolni sok minden mást is. Az előételek közül kóstoltam egy sopszka salátát, a főételek közül pedig a csevap mellett a vegyes grilltálra mentem rá. Erre többféle hús is került, úgy gondoltam, egy grillhely nyilván egy ilyen tányérban tudja leginkább megmutatni magát. Különlegességnek pedig kértem egy rizottót és egy kacsacombot!

A csevapot maguk készítik és fűszerezik: háromszor átdarálják a marhahúst, kerül bele egy kis faggyú, és természetesen a saját fűszerek. Tényleg csodás comfort food, de szerintem a csevapnál sokkal különlegesebb az ajvár. Ami a csevaphoz kötelező, de külön is rendelhető, és mindig helyben készül! Itt sül a paprika a faszenes grillen, aminek az a titka, hogy Ajdin egy icipici padlizsánt is tesz az ajvárba. Ezt mindenképpen kóstoljátok meg! A csevap mellé helyben sült krumpli és friss lepénykenyér is jár, utóbbi Belgrádból érkezik, tehát igazán autentikus.

Főszerepben a húsok
A már emlegetett grilltálra is kerül csevap, ezt Ajdin két személyre ajánlja, de többen is bátran rendelhetitek, mert nem éppen kis adag. Az ára 14 500 forint, van rajta csevap, gourmet pljeskavica, hátszín steak, grillezett kecskesajt, és még egy nyárs is. Hozzá a szokásos köretekkel kiadós és finom, mondjuk szerintem ne este tízkor álljatok neki! Én a csevap mellé ettem a sopszka salátát is, ami a görög salátához hasonló, de a tetejére nem feta kerül, hanem egy speciális balkáni kemény sajt, ami juh és kecskesajt keveréke.
Áttérve a balkáni ízekre, azt kell mondjam, hogy Ajdin nemcsak a grillen vizsgázott jól, hanem a lazább kajákban is. Bár tésztát nem kóstoltam, a vargányás rizottó már önmagában is megér egy látogatást, de ami abszolút visszatérő elem, az a kacsacomb, ami szintén a faszenes grillen nyeri el a végső ízét, és ez érződik is rajta. A desszertek, bár finomak voltak, a balkáni tematikába nem nagyon illettek. Igaz, mindig van baklava, de a katalán krém vagy a tiramisu számomra kevésbé volt értelmezhető.

Igaz, a főszereplő a Yugo Resto Barban abszolút a grill, azért nem véletlenül szerepel a hely nevében a bár szó, ugyanis egészen komoly koktélokat is készítenek. Engem ezek mondjuk kevésbé fogtak meg, de ha jó csevapot szeretnék enni, ezentúl egészen biztosan ide vezet majd az első utam!
Cím: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 13.