Gasztro

Sajáttortávalünnepela90évesZugló,ésmegiskóstoltuk

A jubileumi születésnap alkalmából Budapest XIV. kerülete saját tortát kapott az Ideál Desszerttől. Mi is megkóstoltuk a Z90 tortát.

A Z90 torta az Ideál Desszert és a Zuglói Önkormányzat együttműködésének gyümölcse, tisztelgés a kilencedik évtizedét megélt pesti városrész előtt. Az Ideál Desszertet már teszteltük, és egy igazi édességparadicsomnak találtuk, így nem is volt kérdés, hogy ezt az extra alkotást is kipróbáljuk. 


Na, de milyen is a zuglói torta?

A sütemény alapját az orosz krémtorta adja, ebből indultak ki és alakítottak rajta jó pár extra hozzávalóval. Először is a mostanában hatalmas népszerűségnek örvendő pisztáciával turbózták, illetve egy kis ribizli is színesíti. 

A tésztát egy vaníliás piskóta adja, és az egészet könnyed pisztáciamousse keretezi. Található benne ribizlizselé, narancsos krém és egy mandulás-narancsos ropogós réteg. A tetejét vaníliás ganache és fehér csokoládé díszíti. 

A cukrászda szerint a torta színeiben is Zuglót szimbolizálja zöld területei miatt, ez azonban élőben nem annyira érvényesül, kicsit hóka ez a zöld. Emellett az Ideál Desszert kiemelte, hogy a magyar nemzeti színeket reprezentálják a rétegek. 


Zugló tortája
(Fotó: Vártás-Zele Timi)

Megosztóan teljesített

Az SK csapatának több tagja is belekóstolt a Z90 tortába, ami összességében megosztóan teljesített. Mindenkinek más tetszett benne, bizonyítva azt, hogy mennyire különbözőek az ízlések. 

Volt, aki túl soknak találta a piskótát, ami ízre és állagra viszont jól teljesített. A ribizliréteg többnyire megnyerte az embereket, jó volt, hogy nem a szokásos málnával párosították a pisztáciát.

Apropó, pisztácia – többek nevében kijelenthetjük, hogy mostanában annyira népszerű, hogy már kezd unalmassá válni (de persze az is lehet, hogy mi azért gondoljuk így, mert rengeteg helyen találkozunk vele). Ennek ellenére a pisztáciaréteg volt, akinek tetszett, volt, akinek túl zselatinos volt. A ropogós réteget szinte mindenki szerette, jól feldobta a többi puha, krémes alkotóelemet. 

A leírás alapján úgy tűnhet, hogy igazi ízbomba ez a torta, hiszen annyi összetevője van – a gyakorlatban azonban nem jött ki minden íz, szépen egybesimultak, így nem volt túl sok sem. Egyáltalán nem túl édes ez a desszert, az édesszájúaknak épp ezért kevés is lehet, míg másnak pont ez a pozitívum benne. 


Zugló tortája
(Fotó: Vártás-Zele Timi)

Ki lesz a következő?

Egy próbát simán megér a Z90, főleg, ha ti még nem unjátok a pisztáciás desszerteket. Kíváncsiak vagyunk, hogy fellelkesedik-e a többi kerület is egy saját sütemény készítésére, és ha igen, akkor mit találnak majd ki!

Ha tetszett a Saját tortával ünnepel a 90 éves Zugló, és meg is kóstoltuk cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!