Hirdetés

Almás-szilvás mézeskalácspite

Hozzávalók

1
24 cm átmérőjű pitéhez
+

A tésztához

Hozzávaló kipipálva
125 g méz
Hozzávaló kipipálva
150 g vaj
Hozzávaló kipipálva
150 g barna cukor
Hozzávaló kipipálva
2 db tojás (S-es)
Hozzávaló kipipálva
500 g liszt
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt fahéj
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt gyömbér
Hozzávaló kipipálva
1 mk őrölt szegfűszeg
Hozzávaló kipipálva
1 mk őrölt szerecsendió
Hozzávaló kipipálva
1 db narancs reszelt héja
Hozzávaló kipipálva
10 g sütőpor

A töltelékhez

Hozzávaló kipipálva
3 db alma
Hozzávaló kipipálva
2 marék aszalt szilva
Hozzávaló kipipálva
2 ek cukor
Hozzávaló kipipálva
2 ek barna cukor
Hozzávaló kipipálva
1 ek vaj
Hozzávaló kipipálva
3 ek méz
Hozzávaló kipipálva
1 ek őrölt fahéj
Hozzávaló kipipálva
2 csipet őrölt gyömbér

A tetejére

Hozzávaló kipipálva
1 db tojás a kenéshez
Hozzávaló kipipálva
porcukor a tálaláshoz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Almás-szilvás mézeskalácspite

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi mézeskalácssütésnél általában már a tészta negyedénél megunjuk a formák szaggatását – erre lehet megoldás ez a pite. Ha ti sem akartok 2 órán át mézeskalács-figurákat szaggatni, de van még egy rakás tésztátok, akkor dobjátok össze belőle ezt a pitét!
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

1
24 cm átmérőjű pitéhez
+

A tésztához

Hozzávaló kipipálva
125 g méz
Hozzávaló kipipálva
150 g vaj
Hozzávaló kipipálva
150 g barna cukor
Hozzávaló kipipálva
2 db tojás (S-es)
Hozzávaló kipipálva
500 g liszt
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt fahéj
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt gyömbér
Hozzávaló kipipálva
1 mk őrölt szegfűszeg
Hozzávaló kipipálva
1 mk őrölt szerecsendió
Hozzávaló kipipálva
1 db narancs reszelt héja
Hozzávaló kipipálva
10 g sütőpor

A töltelékhez

Hozzávaló kipipálva
3 db alma
Hozzávaló kipipálva
2 marék aszalt szilva
Hozzávaló kipipálva
2 ek cukor
Hozzávaló kipipálva
2 ek barna cukor
Hozzávaló kipipálva
1 ek vaj
Hozzávaló kipipálva
3 ek méz
Hozzávaló kipipálva
1 ek őrölt fahéj
Hozzávaló kipipálva
2 csipet őrölt gyömbér

A tetejére

Hozzávaló kipipálva
1 db tojás a kenéshez
Hozzávaló kipipálva
porcukor a tálaláshoz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A mézeskalácspite tésztájához a mézet, a vajat és a barna cukrot összemelegítjük, majd ha felolvadt a cukor, félretesszük, langyosra hűtjük, és belekeverjük a tojásokat. A lisztet összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet a mézes keverékhez öntjük, és összeállítjuk a tésztát. 2 részre osztjuk, becsomagoljuk fóliába, és hűtőbe rakjuk 1-2 órára.

Közben a töltelékhez az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházát, és nagyobb kockákra vágjuk, az aszalt szilvát 2-3 részre daraboljuk. A kétféle cukrot egy nagyobb serpenyőben karamellizáljuk, hozzákeverjük a vajat, a mézet, a fahéjat, a gyömbért, majd beledobjuk az alma- és a szilvadarabokat, és kb. 10 percig, időnként átkeverve pároljuk őket, majd félrerakjuk a tölteléket.

A kihűlt mézeskalácstészta egyik részét kinyújtjuk, és a piteforma aljára és oldalára simítjuk. Alufóliával kibéleljük, szórunk bele egy nagy adag sütőbabot, és 180 fokra előmelegített sütőben 8 percig “vakon” sütjük, utána még 5 percig nehezék és fólia nélkül.

Ezután a tölteléket az elősütött tésztába kanalazzuk. A másik adag tésztát kettévágjuk, 2 db kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, 1 cm-es csíkokat vágunk belőle, és sűrűn berácsozzuk a pite tetejét, lekenjük lazán felvert tojással, majd további 15-20 percig sütjük.

  • Előkészítési idő: 60 perc
  • Pihentetés: 120 perc
  • Elkészítés: kb. 60 perc
  • Összesen: kb. 240 perc
Almás-szilvás mézeskalácspite
Almás-szilvás mézeskalácspite

Ha tetszett a mézeskalácspite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több ünnepi pite:

Mézeskrémes-pite

Zserbópite

Sós karamellás fordított almás pite

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?