Hozzávalók
A tésztához
- 125 g méz
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás (S-es)
- 500 g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 db narancs reszelt héja
- 10 g sütőpor
A töltelékhez
- 3 db alma
- 2 marék aszalt szilva
- 2 ek cukor
- 2 ek barna cukor
- 1 ek vaj
- 3 ek méz
- 1 ek őrölt fahéj
- 2 csipet őrölt gyömbér
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- porcukor a tálaláshoz
Almás-szilvás mézeskalácspite
Hozzávalók
A tésztához
- 125 g méz
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás (S-es)
- 500 g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 db narancs reszelt héja
- 10 g sütőpor
A töltelékhez
- 3 db alma
- 2 marék aszalt szilva
- 2 ek cukor
- 2 ek barna cukor
- 1 ek vaj
- 3 ek méz
- 1 ek őrölt fahéj
- 2 csipet őrölt gyömbér
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- porcukor a tálaláshoz
A mézeskalácspite tésztájához a mézet, a vajat és a barna cukrot összemelegítjük, majd ha felolvadt a cukor, félretesszük, langyosra hűtjük, és belekeverjük a tojásokat. A lisztet összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet a mézes keverékhez öntjük, és összeállítjuk a tésztát. 2 részre osztjuk, becsomagoljuk fóliába, és hűtőbe rakjuk 1-2 órára.
Közben a töltelékhez az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházát, és nagyobb kockákra vágjuk, az aszalt szilvát 2-3 részre daraboljuk. A kétféle cukrot egy nagyobb serpenyőben karamellizáljuk, hozzákeverjük a vajat, a mézet, a fahéjat, a gyömbért, majd beledobjuk az alma- és a szilvadarabokat, és kb. 10 percig, időnként átkeverve pároljuk őket, majd félrerakjuk a tölteléket.
A kihűlt mézeskalácstészta egyik részét kinyújtjuk, és a piteforma aljára és oldalára simítjuk. Alufóliával kibéleljük, szórunk bele egy nagy adag sütőbabot, és 180 fokra előmelegített sütőben 8 percig “vakon” sütjük, utána még 5 percig nehezék és fólia nélkül.
Ezután a tölteléket az elősütött tésztába kanalazzuk. A másik adag tésztát kettévágjuk, 2 db kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, 1 cm-es csíkokat vágunk belőle, és sűrűn berácsozzuk a pite tetejét, lekenjük lazán felvert tojással, majd további 15-20 percig sütjük.
- Előkészítési idő: 60 perc
- Pihentetés: 120 perc
- Elkészítés: kb. 60 perc
- Összesen: kb. 240 perc
Ha tetszett a mézeskalácspite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!