Hozzávalók
Az aranygaluskához
- 350 ml tej
- 40 g kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g finomliszt
- 3 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 g olvasztott vaj + a tepsihez és a szaggatáshoz
A beleforgatáshoz
- 80 g kristálycukor
- 300 g darált dió
- 150 g olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz
- 150 ml tej
- 300 ml habtejszín
- 6 db tojássárgája
- 70 g kristálycukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Hozzávalók
Az aranygaluskához
- 350 ml tej
- 40 g kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g finomliszt
- 3 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 g olvasztott vaj + a tepsihez és a szaggatáshoz
A beleforgatáshoz
- 80 g kristálycukor
- 300 g darált dió
- 150 g olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz
- 150 ml tej
- 300 ml habtejszín
- 6 db tojássárgája
- 70 g kristálycukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 5 perc alatt hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a tojássárgájákat, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom lereszelt héját, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor kicsit összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat, és kb. 8-10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot összekeverjük a darált dióval. A megkelt tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett fánkszaggatóval galuskákat vágunk ki belőle, amiket megmártunk az olvasztott vajban és meghempergetünk a cukros dióban. Egy kivajazott sütőformába rétegezzük a tésztát, legalább 3 rétegben.
Újabb 30 perc kelesztés következik, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. 30-35 perc sütés után lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg a süti teteje.
A sodó elkészítése és a tálalás
Közben elkészítjük a vaníliasodót, amihez a tejet és a tejszínt összekeverjük, és 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, és folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejszínes tejet, közben habverővel folyamatosan kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ha kész az aranygaluska, hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd jó sok vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.
- Elkészítési idő: kb. 3 óra
Ha tetszett az aranygaluska vaníliasodóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!