Hozzávalók
A tésztához
- 250 g liszt
- 25 g porcukor
- 1 csipet só
- 110 g vaj
- 50 ml tej
- 4 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez
- 200 g hűtőhideg étcsokoládé (70%-os)
- 3 ek holland kakaópor
- 80 g barna nádcukor
- 1 csipet só
- 1 tk rumaroma
- 1 tk vaníliakivonat
- 4 ek meggylekvár
- 60 g mandulaliszt
A kenéshez
- 1 db tojás
- 1 db tojásfehérje
Hozzávalók
A tésztához
- 250 g liszt
- 25 g porcukor
- 1 csipet só
- 110 g vaj
- 50 ml tej
- 4 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez
- 200 g hűtőhideg étcsokoládé (70%-os)
- 3 ek holland kakaópor
- 80 g barna nádcukor
- 1 csipet só
- 1 tk rumaroma
- 1 tk vaníliakivonat
- 4 ek meggylekvár
- 60 g mandulaliszt
A kenéshez
- 1 db tojás
- 1 db tojásfehérje
A csokis bejgli tésztájához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, a hideg vajat belereszeljük egy reszelővel, közben néha belemártjuk a lisztes keverékbe. Ez azért praktikus, mert így könnyebben el tudjuk majd morzsolni a vajat.
A tejben elkeverjük az élesztőt, és a tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez adjuk, majd gyorsan összegyúrjuk. A sima, fényes tésztát fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a hűtőhideg csokit egy késes aprítóban morzsalékosra zúzzuk, majd összekeverjük a kakaóporral, a barna cukorral és a sóval. A keverékhez adjuk a rumaromát, a vaníliakivonatot és a meggylekvárt is, kenhető állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a mandulalisztet is.
A pihentetett tésztát kétfelé osztjuk, majd 20 x 30 cm-es téglalapokká nyújtjuk, és mindkettőn elosztjuk úgy a tölteléket, hogy a szélén minden irányból legalább 1 cm üresen maradjon. Az üresen hagyott részeket felhajtjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, feltekerjük mindkét téglalapot, és egy villával 1-2 cm-enként megszurkáljuk az aljáig.
Az egész tojást enyhén felverjük, majd leecseteljük vele a bejglit, és hűvös szobába vagy hűtőbe tesszük, amíg rászárad a tojás, majd a fehérjével is megkenjük, és ezt is hagyjuk megszáradni. Ettől lesz szép márványos a teteje, ezért legalább 1 órát szánjunk erre a pihentetésre.
A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük legalább 5-6 cm-re egymástól, majd 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Ezután további 15 percig sütjük, de már csak 170 fokon. Szeletelés előtt legalább 1 óráig pihentetjük, de a legjobb, ha hagyjuk kihűlni, aztán hűtőhidegre hűtjük.
- Elkészítési idő: 10 perc
- Pihentetés: 2,5 óra + 3 óra hűtés
- Sütés: 30 perc
Ha tetszett a csokis bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!