Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml tej
- 25 g élesztő
- 80 g cukor
- 380 g liszt
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 120 g olvasztott vaj
- 100 g barna cukor
- 3 ek őrölt fahéj
- 2 marék dió
A sziruphoz
- 120 - 130 ml víz
- 120 g cukor
- 1 ek méz
Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml tej
- 25 g élesztő
- 80 g cukor
- 380 g liszt
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 120 g olvasztott vaj
- 100 g barna cukor
- 3 ek őrölt fahéj
- 2 marék dió
A sziruphoz
- 120 - 130 ml víz
- 120 g cukor
- 1 ek méz
A fahéjas-diós babka tésztájához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kanál cukrot, és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut az élesztő. A lisztbe rakjuk a tojást, a tojássárgáját, a többi cukrot és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Mikor megkelt, újra átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelékhez az olvasztott vajban elkeverjük a barna cukrot és a fahéjat, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát. A töltelékre szórjuk a rusztikusra vágott diót. A hosszabbik oldalánál feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk a tekercset, és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük.
A kenyérsütő forma aljára vágunk egy darab sütőpapírt, belerakjuk a megformázott kalácsot, és 25 percig kelesztjük. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a babkát, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg.
Közben egy edénybe mérjük a vizet, a cukrot és a mézet, forralunk rajta egyet, majd mikor megsült a babka, még melegen leöntjük a sziruppal. Megvárjuk, míg kihűl, és csak utána szeleteljük.
Ha tetszett a fahéjas-diós babka receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!