Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 1 - 2 ek tejföl
- 1 db citrom reszelt héja
- ½ csomag sütőpor
A töltelékhez
- 4 db tojássárgája
- 120 g cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 db citrom reszelt héja
- 80 ml citromlé
- 1 csipet só
- 100 g vaj
A tetejére
- porcukor
Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 1 - 2 ek tejföl
- 1 db citrom reszelt héja
- ½ csomag sütőpor
A töltelékhez
- 4 db tojássárgája
- 120 g cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 db citrom reszelt héja
- 80 ml citromlé
- 1 csipet só
- 100 g vaj
A tetejére
- porcukor
A citromos keksz tésztájához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd mehet hozzá a többi hozzávaló. Összedolgozzuk a tésztát, lehetőleg úgy, hogy a legkevesebb ideig érje kézmeleg, majd fóliába csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk 30-40 percre.
Közben a citromkrémhez a vaj kivételével csomómentesre keverjük a hozzávalókat, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett 3-4 perc alatt besűrítjük. Mikor elkezd forrni/bugyogni, akkor le is vehetjük a lángról. Félrerakjuk, hogy langyosra hűljön, belekeverjük a vajat, majd felhasználásig hűtőbe tesszük, de időnként átkeverjük közben.
A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kb. 1,5-2 mm-esre nyújtjuk, és virág mintájú szaggatókkal kiszaggatjuk úgy, hogy minden formából páros darabokat szúrunk ki. A párok egyik darabjának a közepét kiszúrjuk egy kisebb formával.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűltek, egy-egy teáskanálnyi citromkrémmel összetapasztunk egy sima, és egy kiszúrt formát, majd porcukorral meghintjük őket.
Ha tetszett a citromos keksz receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!