A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A piskótához
- 75 g finomliszt
- 15 g holland kakaópor
- 2 g sütőpor
- 1 csipet só
- 5 db tojás
- 170 g kristálycukor
- 50 ml tej
A vaníliás krémhez
- 750 g mascarpone
- 120 g porcukor
- 1 mk vaníliaaroma
A belsejébe és a tetejére
- 3 ek meggylekvár
- 150 g ribizli
- 1 tk kakaópor
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A piskótához
- 75 g finomliszt
- 15 g holland kakaópor
- 2 g sütőpor
- 1 csipet só
- 5 db tojás
- 170 g kristálycukor
- 50 ml tej
A vaníliás krémhez
- 750 g mascarpone
- 120 g porcukor
- 1 mk vaníliaaroma
A belsejébe és a tetejére
- 3 ek meggylekvár
- 150 g ribizli
- 1 tk kakaópor
A meggyes-ribizlis piskótatekercs első lépéseként a piskótához a lisztet elkeverjük az átszitált kakaóporral, sütőporral és sóval. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor egyik felével, a sárgáját pedig kihabosítjuk a cukor másik felével, majd beleöntjük a tejet, és elkeverjük. A lisztes és fehérjés részt 2 lépésben a sárgájához forgatjuk, majd a homogénre kevert, habos tésztát egy kb. 32 x 42 cm-es, lapos, sütőpapíros gáztepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd ráborítunk egy konyharuhát, és még melegen feltekerjük az egyik rövidebb oldalától indulva.
A krémhez a mascarponét robotgéppel magas fokozaton stabil krémalappá habosítjuk, de vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki. Belekeverjük a porcukrot és a vaníliaaromát.
A kihűlt tekercset kitekerjük, lehúzzuk a sütőpapírt és levesszük róla a konyharuhát. Megkenjük a krém 2/3-ával, márványosan belekenjük a meggylekvárt, és megszórjuk egy marék ribizlivel, majd feltekerjük a rövidebb oldaláról indulva.
A maradék krém egy részével átkenjük a tekercset, megszórjuk kevés kakaóporral, a krém többi részét pedig csillagcsöves nyomózsákból a tekercs tetejére nyomjuk. Díszítjük pár szem ribizlivel, és 3-4 órára, vagy akár egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
- Előkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: kb. 20 perc
- Hűtési idő: min. 3 óra