Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 25 g friss élesztő
- 70 g cukor
- 470 g kenyérliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 80 g puha vaj
A töltelékhez
- 100 g vaj
- 100 g barna cukor
- 3 ek őrölt fahéj
- 100 g darált törökmogyoró
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 ek durvára vágott törökmogyoró
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 25 g friss élesztő
- 70 g cukor
- 470 g kenyérliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 80 g puha vaj
A töltelékhez
- 100 g vaj
- 100 g barna cukor
- 3 ek őrölt fahéj
- 100 g darált törökmogyoró
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 ek durvára vágott törökmogyoró
A mogyorós kalács tésztájához a tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakunk egy csipet cukrot, és várunk 3-4 percet, amíg felfut az élesztő. A lisztet, a cukrot, a sót és a tojást egy üstbe rakjuk, ráöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Amikor összeállt, hozzáadjuk a vajat, és szép sima tésztává dolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt megkelesztjük.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a darált törökmogyoróval, majd félretesszük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 40 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és átrakjuk egy sütőpapíros tepsire. Egy éles késsel 2,5-3 cm-enként bevágjuk a tésztát úgy, hogy nem vágjuk teljesen át, és mindegyik tekercset kihajtjuk, egyszer jobbra, a következőt pedig balra.
Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük a tésztát, majd lekenjük lazán felvert tojással, és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kalácsot, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Előkészítés és első kelesztés: 55 perc
Formázás és második kelesztés: 40-45 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 135-140 perc
Ha tetszett a mogyorós kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több kalács:
Mogyoróvajas kalács
Kakaós kalács
Aszalt szilvás francia kalács