Hozzávalók
A tortához
- 650 - 700 g nyers sütőtök
- 25 g napraforgómag
- 50 g dió
- 50 g tökmag
- 1 ek chiamag
- 1 ek egész lenmag
- 100 g aszalt vörös áfonya
- 300 g répa
- 150 g liszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt kardamom
- ½ mk őrölt gyömbér
- ½ mk őrölt szerecsendió
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ db citrom héja
- ½ db narancs héja
- 2 db tojás
- 100 g barna cukor
- 50 ml olaj
- 100 g olvasztott vaj
- 100 ml tej
A tetejére
- 200 g fehér csoki
- 100 g vaj
- 250 g hideg krémsajt
- 2 ek aprított dió
Hozzávalók
A tortához
- 650 - 700 g nyers sütőtök
- 25 g napraforgómag
- 50 g dió
- 50 g tökmag
- 1 ek chiamag
- 1 ek egész lenmag
- 100 g aszalt vörös áfonya
- 300 g répa
- 150 g liszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt kardamom
- ½ mk őrölt gyömbér
- ½ mk őrölt szerecsendió
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ db citrom héja
- ½ db narancs héja
- 2 db tojás
- 100 g barna cukor
- 50 ml olaj
- 100 g olvasztott vaj
- 100 ml tej
A tetejére
- 200 g fehér csoki
- 100 g vaj
- 250 g hideg krémsajt
- 2 ek aprított dió
A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, leszedjük a héját, és hagyjuk kihűlni a belsejét.
Egy nagy tálban összekeverjük a magokat, a vörös áfonyát, a nagy luykú reszelőn lereszelt répát, a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket és a citrushéjakat. A vajat és az olajat összekeverjük. Egy másik tálban kihabosítjuk a tojásokat a barna cukorral, és fokozatosan hozzácsorgatjuk a vaj-olaj keveréket. Ezután belekeverjük a sütőtököt és a tejet, majd az egészet a száraz hozzávalókhoz öntjük. Alaposan elkeverjük, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Tipp, ha már nagyjából szoba-hőmérsékletű, dobjuk be a hűtőbe, hogy felgyorsítsuk a folyamatot.)
A fehér csokit vízgőz felett lassan felolvasztjuk a vajjal, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Ezután kicsit kihabosítjuk. Egy másik tálban szintén kihabosítjuk a hideg krémsajtot. Összekeverjük a két krémet, majd tálalásig a hűtőben hagyjuk. Habzsákba töltjük, és rányomkodjuk a torta tetejére. Dióval tálaljuk.
Ha tetszett a sokmagvas sütőtökös répatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!