Hozzávalók
A húsgolyóhoz
- 500 g darált pulykamell
- 90 g feta sajt
- 50 g zabpehelyliszt
- 30 g apró szemű zabpehely
- 1 db tojás
- 130 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
A burgonyához
- 1 kg burgonya
- só, bors
- 20 ml olívaolaj
A zaatar fűszerkeverékhez
- 2 ek szezámmag
- 3 tk sumac fűszer
- 1 tk morzsolt kakukkfű
- ½ csokor petrezselyem
- 1 db citrom héja
- 20 ml olívaolaj
A citrusos görög joghurthoz
- 400 g görög joghurt
- 2 db citrom
- só, bors
A tálaláshoz
- ½ csokor kapor
Hozzávalók
A húsgolyóhoz
- 500 g darált pulykamell
- 90 g feta sajt
- 50 g zabpehelyliszt
- 30 g apró szemű zabpehely
- 1 db tojás
- 130 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
A burgonyához
- 1 kg burgonya
- só, bors
- 20 ml olívaolaj
A zaatar fűszerkeverékhez
- 2 ek szezámmag
- 3 tk sumac fűszer
- 1 tk morzsolt kakukkfű
- ½ csokor petrezselyem
- 1 db citrom héja
- 20 ml olívaolaj
A citrusos görög joghurthoz
- 400 g görög joghurt
- 2 db citrom
- só, bors
A tálaláshoz
- ½ csokor kapor
A darált pulykahúst egy keverőtálba dobjuk, belemorzsoljuk a feta sajtot, hozzáadjuk a zabpehelylisztet és a zabot, a tojást, az apróra aprított vöröshagymát, valamint a reszelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az aprított zöldfűszereket is. Alaposan összegyúrjuk, és 45-50 grammos golyókat formázunk a masszából. Olyan 14-16 darab jön ki ebből a mennyiségből. A golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére helyezzük, a másik felét meghagyjuk a burgonyának.
A zaatar fűszeres burgonyához a megtisztított krumplikat előbb félbe-, majd cikkekre vágjuk. Az így kapott cikkeket sós, lobogó vízben 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük és a húsgolyók mellé dobjuk a tepsire. Meglocsoljuk kevés olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, az egészet átforgatjuk, és mehet a sütőbe. A tepsit a sütő felső rácsára helyezzük, és 190 fokon, infrasütés fokozaton 5 perc alatt megkapatjuk. Ezután lejjebb tesszük a tepsit a középső rácsra, és 180 fokon tovább sütjük kb. 25 percig. Amikor a burgonya szép aranybarna és kissé hólyagos, akkor el is készült, ennyi idő alatt a pulykagolyók is szépen átsülnek.
A fűszerkeverékhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a fűszereket az aprított petrezselyemmel és a reszelt citromhéjjal – így megkapjuk az én verziómat a zaatar fűszerkeverékből. A kész burgonyákat ezzel és egy kevés olívaolajjal átforgatjuk.
A görög joghurtot kikeverjük két citrom levével és reszelt héjával, sózzuk és enyhén borsozzuk.
Egy tányérra helyezünk egy nagyobb adagot a citrusos görög joghurtból, ráteszünk 4-5 pulykagolyót, mellé egy tálba mehet a burgonya, egy másikba pedig a maradék joghurt. Megszórjuk az egészet durvára vágott kaporral, és indulhat is a bazi nagy fitt görög lagzi! 😀
- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a fetás pulykagolyók receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Kpróbáltad a fetás pulykagolyók receptjét és bejött? Nézd meg ezeket is!
Diós, fetával töltött pulykacomb
Fetával és csirkével töltött édesburgonya
Sütőben sült eper, fetakrémmel pirítóson
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 47 g
Szénhidrát: 56 g
Zsír: 17 g
Kalória: 550 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 186.51 g
Szénhidrát: 222 g
Zsír: 68.7 g
Kalória: 2201.39 kcal