Hosszú és egészséges élet: a mediterrán diéta nem csak fogyaszt

Hirdetés

Hosszú és egészséges élet: a mediterrán diéta nem csak fogyaszt

Hirdetés
Az egészséges életmód azon kívül, hogy hosszabb várható élettartamot eredményez, a vonalaknak is jót tesz. Nem mindegy azonban, milyen étrendhez nyúlunk. A legszerencsésebb választás a mediterrán, ami diéta helyett inkább egy életformát takar.
Hirdetés

A déli országokban – Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban – a várható élettartam 82 év felett van, és még a pizza hazájában is viszonylag kevés az igazán túlsúlyos ember. Azon kívül, hogy valószínűleg az éghajlatból adódóan eleve több időt töltenek mozgással a friss levegőn, az étkezési szokásaik is különböznek az itthon megszokottól. 

A mediterrán diéta alapjai

A mediterrán diéta a sok zöldségre, a zsírszegény húsokra, halakra és a mértéktartó szénhidrátfogyasztásra épül. Nem zár ki semmit drasztikusan, viszont a mértékletességre nagy hangsúlyt fektet. A ‘többször keveset evés’ elve szerint lehetséges, hogy igenis belefér egy-két szelet pizza vagy gyros. 

Fehérjefogyasztás a mediterrán diétában

A fogyókúrázóknak általában jó barátja a fehérje, de tévhit, hogy ez egyáltalán nem hizlal. Ugyanúgy van benne kalória, de máshogy és máshol hasznosul, így számolatlanul ez sem, tudatosan viszont fogyasztható. A különböző beviteli források közül a mediterrán diétát követők a zsírszegény húsokat és a halakat választják, ami nem kizárólag a csirkemell. A sertéskaraj és a borjúhús éppúgy zsírszegénynek számít, mint a vadhúsok vagy épp – a szárnyas vonalon maradva – a pulykamell. A vörös húsok viszont nem javasoltak. A tejtermékek fehérjetartalma nem kiemelkedő, inkább a zsír van bennük túlsúlyban. 

Na, ez zsír!

A mediterrán országokban nem kötelező tartozéka minden klasszikus ételnek a 20%-os tejföl, ami már önmagában egy elég jelentős zsírdeficitet eredményez étkezésenként. Helyette joghurt kerül a kajákba vagy néhány csepp olívaolaj. A zsírok kalóriatartalmánál azonban fontosabb a zsírsav-összetételük. Az olíva az egyik legjobb zsírtartalmú olajfajta, extra szűz változatát hőkezelés nélkül érdemes a kész ételhez keverni. A sajtok közül a markánsabb ízvilágúak érvényesülnek, mint például a parmezán, mert ebből kevesebb mennyiség is megadja a plusz sajtízt az ételnek.

 

Mediterrán diéta

Cukor, liszt

A tészta hazájában túlzás lenne azt mondani, hogy nem esznek fehér lisztet, viszont figyelnek a mértéktartásra, ami részben a sok, friss zöldségnek is köszönhető. Ugyanis ha nem kizárólag szénhidrátot eszünk, hanem mellé bőven fogyasztunk rostokat is, hamarabb jól tudunk lakni kevesebb lisztes ételtől is. Ha tehetjük, válasszunk teljes kiőrlésű opciókat!

A lisztes-cukros desszertek helyett gyümölcsös alapú édességek közül választhatunk, amik nem feltétlen szénhidrátszegények, de rostban gazdagabbak. Így fittebbek, mint a klasszikus magyar finomságok. 

Inni kell! 

A csapból is az folyik, hogy inni, inni és inni! A tengerparton napozva nem kell kétszer mondani, hogy folyamatosan hidratáljunk, de ez nem csak nyáron fontos. Egész évben kiemelt figyelmet kell szentelni a vízfogyasztásnak. Ez többek közt azért is lényeges, mert a rostok folyadék hatására fejtik ki jótékony, eltelítő hatásukat. A mediterrán diétába egy-egy pohár száraz vörösbor abszolút belefér! 😉 

A legfontosabb tehát a minőség és a mértéktartás. Ahogy viszont minden diéta, a mediterrán diéta is hosszú távon vezet eredményhez, akkor, ha életmóddá válik. 

Mediterrán diéta

Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Képek: Unsplash

Források:

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?