Borzalmas ipari ecetet teszünk az ételeinkbe, ahelyett hogy felfedeznénk a gyümölcseceteket
A gyümölcsecetet már az ókor óta használják az emberek ízesítésre. Nem csoda, hiszen nemcsak nagyon finom, hanem egyes kutatások szerint egészséges is, főleg antibakteriális hatása miatt. Egyébként éppen ez az egyik oka annak, amiért az ételekhez is elkezdték használni. Nem véletlen, hogy a nyers salátát is ecettel szoktuk leönteni, hiszen ezáltal biztosíthatjuk, hogy elpusztuljanak rajta az esetlegesen jelen lévő baktériumok. Na, meg hát nincs is jobb egy jó tojásos galuskánál, hozzá egy kis salival.
Mi a baj az ipari ecettel?
Mi, magyarok nem vagyunk ecetmániások, de azért sokféle ételhez használunk ecetet. A főzelék például tipikusan magyar étel, és egy jó krumpli-, tök- vagy lencsefőzeléket elképzelni sem lehetne ecet nélkül. A gond csak annyi, hogy az utóbbi időben átszoktunk az ipari ecetre, ami általában csak ecetsavat tartalmaz, amit kémiai úton állítanak elő gabonákból.
Nem árt tudni, hogy az leginkább tisztításra, tartósításra alkalmas. Ha az ízélmény miatt fogyasztanánk az ecetet, akkor ajánlatos áttérni a gyümölcs- vagy borecetre. Ez csak természetes összetevőket tartalmaz, és biológiai úton érik, sokszor hosszú eljárás során. A szőlőből készült borecetet például sokszor évekig érlelik hordóban. Szemben a szintetikus ecetekkel ezekben megőrződnek a biológiailag értékes anyagok, így valóban jótékony hatással bírnak.
Az ecet szinte orvosság
Olaszország egyik leghíresebb gasztroterméke például a modenai balzsamecet, ami mindig nagyon keresett volt. A balzsamecet sűrűbb a hagyományos ecetnél, hiszen tovább érik, és a víz elpárolog belőle. Nevét egyébként nem a balzsamos állagáról kapta, hanem a balzsam, azaz orvosság szóról. Ami arra utal, hogy mindig is gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Hiszen mint említettük, az ecetnek valóban vannak jótékony hatásai a szervezetre, rengeteg ásványi anyagot, fehérjét, nyomelemet, vitamint tartalmaz. Emellett a vércukorszint csökkentésében is lehet jelentős szerepe.
Szerencsére kezd itthon is újraéledni az ecetkészítés tudománya, ennek egyik jelentős képviselője a Formanek Vineg’Art, akik a napokban egy ecetkóstolóra hívtak. Ez már önmagában felkeltette az érdeklődésemet, nem igazán tudtam, mi fog történni egy ilyen eseményen. Én is, mint sokan mások, azt gondoltam, hogy minden ecetnek ugyanolyan íze van. Hát nagyon nagyot tévedtem!
Ecet szinte minden gyümölcsből készíthető
Számomra is itt derült ki, mennyi mindenből lehet ecetet készíteni! Kóstoltam nemcsak alma-, hanem áfonya-, csipkebogyó- és citromfűvel ízesített ecetet is. Mint megtudtam, ecet minden gyümölcsből készíthető, amiben van cukor. Talán az áfonyás volt a kedvencem, de nem is tudnék dönteni. Mindenesetre azonnal megjött az étvágyam egy kis salátára, de hangsúlyozták, hogy nem árt szakítani azzal az elképzeléssel, hogy az ecet csak salátára jó. Hiszen éppúgy használható levesekhez, rizottóba, sült húsokhoz, mártásokhoz, sőt akár desszertekhez!
Sőt, az ecet nemcsak ízesítésre jó, de még üdítőnek is remek! Ki is próbáltam otthon: egy kis áfonyaecetet hígítottam hideg vízzel, nagyon bejött, egészen rákaptam. Állítólag a fogyásban is segít, na majd ez ügyben még jelzek.
Hogyan válasszunk ecetet?
Most hogy már tudjuk, mennyivel egészségesebb a gyümölcsecet, ajánlatos, hogy csak azt az ecetet vásároljuk meg, amiknek az összetevői között szerepel a gyümölcsecet is. Ez ugyanis biztosan nem ipari eljárás által készült. Ezenkívül a szaglásunk is sokat segíthet a valódi ecet megtalálásában. A gyümölcsecet sosem színtelen és szagtalan, hiszen szerves anyag, úgy, mint a bor.
Nem véletlenül mondjuk valamire hogy ecetszagú, ez egy nagyon csípős, kellemetlen szag, amit már az orrunk hegyén érzünk. Ez bizony az ipari ecetsav szaga. Mint a kóstolón megtudtam, a természetes gyümölcsecet illata nem ilyen, ezt sokkal hátrébb, már a torkunk tájékán érezzük és inkább hordó illata van. Nem csíp, nem kellemetlen, és az étel is sokkal finomabb lesz tőle. Nagyon fontos szabály azonban, hogy ne főzzük együtt az étellel, hanem mindig utólag tegyük bele.
A Formanek Vineg’Art eceteket több mint 10 éve gyártják Tokaj-Hegyalján. Céljuk, hogy minél több
konyhában cseréljék le a zöld flakonos ipari ecetet természetes ecetekre, és hogy az ecet újra fűszer
legyen Magyarországon is! Tartanak főzőworkshopokat is, a következő júniusban lesz, erről bővebb információ itt.
Ez is érdekelhet:
Így készíts klasszikus ecetes salátát
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!