Gluténmentes
A gluténmentes receptek támogatója a
Hozzávalók
A leveshez
- 1 kg cékla (megtisztítva)
- 30 ml olaj
- 150 g hagyma
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- kb. 800 ml alaplé
- só, bors
- 1 ek cukor
- 200 ml passata
- 150 ml tejszín
- 50 g vaj
A tálaláshoz
- 80 g tökmag
- 120 g feta sajt
- 6 ek balzsamecetkrém
- 1 db citrom reszelt héja
A gluténmentes receptek támogatója a
A gluténmentes receptek támogatója a
Hozzávalók
A leveshez
- 1 kg cékla (megtisztítva)
- 30 ml olaj
- 150 g hagyma
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- kb. 800 ml alaplé
- só, bors
- 1 ek cukor
- 200 ml passata
- 150 ml tejszín
- 50 g vaj
A tálaláshoz
- 80 g tökmag
- 120 g feta sajt
- 6 ek balzsamecetkrém
- 1 db citrom reszelt héja
A céklaleveshez először a céklát egy villával megszurkáljuk, és betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra, mérettől függően 10-15 percre.
Az olajon, egy lábasban 2-3 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a nagyobb darabokra vágott főtt céklát is. 1-2 perc pirítás után felöntjük annyi alaplével, ami kb. 2 ujjnyira ellepi a céklát. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a cukrot is. Közepes lángon 5 percig főzzük, majd egy botmixer segítségével lezúzzuk.
Hozzáadjuk a passatát, és forralunk rajta egyet. Ha forr, kis lyukú szűrőn átszűrjük a levest. Erre a folyamatra ne sajnáljuk az időt, mert így lesz igazán krémes a végeredmény. A leszűrt levest visszatesszük az elöblített lábasba, és ismét felforraljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat, és elzárjuk a tűzhelyet. Ha szükséges, beállítjuk az ízeket.
A tökmagot egy száraz, közepesen forró serpenyőben 3-4 perc alatt megpirítjuk. Tányérba szedjük a levest, megszórjuk a pirított tökmaggal, rámorzsoljuk a feta sajtot, és meglocsoljuk a balzsamecetes krémmel, végül reszelünk rá egy kevés citromhéjat is.
Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett a paradicsomos céklaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!