Hozzávalók
A tört babhoz
- 300 g száraz tarkabab
- víz
- 5 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
A feltéthez
- 3 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- só, bors
- 4 ek étolaj
- 2 csipet őrölt fűszerpaprika
- 200 g kolozsvári szalonna
Hagymás tört bab
Hozzávalók
A tört babhoz
- 300 g száraz tarkabab
- víz
- 5 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
A feltéthez
- 3 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- só, bors
- 4 ek étolaj
- 2 csipet őrölt fűszerpaprika
- 200 g kolozsvári szalonna
A hagymás tört bab elkészítésének első lépéseként a babot beáztatjuk egy éjszakára. Másnap leöntjük a levét, és 2,5-szeres vízben felrakjuk főni. A vízbe dobjuk a babérleveleket, a fokhagymagerezdeket, adunk hozzá sót, borsot, és addig főzzük lefedve, amíg a bab teljesen megpuhul (ez 1,5-2 óra). Ha szükséges, adunk még hozzá vizet.
Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben, só és bors kíséretében üvegesre pirítjuk az olajon. A végén megszórjuk a fűszerpaprikával, majd kiszedjük a serpenyőből. A kolozsvári szalonnát kicsi kockákra vágjuk, és a serpenyőben lepirítjuk.
A megpuhult babot egy villával vagy burgonyatörővel összetörjük, majd a hagymával és a szalonnával tálaljuk.
- Elkészítési idő: 35 perc
- Pihentetés idő: 1 éjszaka
- Főzési idő: 2-2,5 óra
Ha tetszett a hagymás tört bab receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
A bab egy tápláló és finom alapanyag, nem véletlen van jelen közel fél évezrede az európai konyhában. Bár évszázadokig a szegények eledele volt, mostanra tudjuk, hogy egy értő szakács kezei alatt csodás ételek készülhetnek belőle.
Mexikói csirkeragu quinoával és babbal
Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal