Gluténmentes
Vega
Hozzávalók
- 700 g paszternák
- 1 db karalábé (kb 200 g)
- 400 ml olaj
- só, bors
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l alaplé
- 1 tk őrölt gyömbér
- 400 ml kókuszkrém
- 3 ek almaecet
- 50 g vaj
- 1 ek keményítő
A tálaláshoz
- 1 - 2 ek balzsamecetkrém
Hozzávalók
- 700 g paszternák
- 1 db karalábé (kb 200 g)
- 400 ml olaj
- só, bors
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l alaplé
- 1 tk őrölt gyömbér
- 400 ml kókuszkrém
- 3 ek almaecet
- 50 g vaj
- 1 ek keményítő
A tálaláshoz
- 1 - 2 ek balzsamecetkrém
Az egyik paszternákból, egy zöldséghámozó segítségével, hosszanti irányban vékony szeleteket vágunk, majd félretesszük.
A többi paszternákot nagyjából 10 centis darabokra vágjuk, majd a 10 centis darabokat hosszában is elfelezzük. A karalábét felkarikázzuk, és a paszternákkal együtt egy keverőtálba tesszük. Meglocsoljuk 50 ml olajjal, sózzuk, borsozzuk, és 230 fokra előmelegített sütőben 16-20 percig sütjük. Kicsit meg kell, hogy égjenek, szóval ne ijedjünk meg, ha itt-ott elkezdenek feketedni.
Közben a hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon elkezdjük pirítani. Amikor üveges a hagyma, rátesszük az időközben megsült zöldségeket, majd felöntjük az alaplével. Amikor forr, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az őrölt gyömbérrel. Csínján bánjunk a sóval, hiszen sütés előtt már sóztuk az zöldségeket.
Körülbelül 5 perc rotyogtatás után egy botmixer segítségével leturmixoljuk az egészet. Felöntjük a kókuszkrémmel, majd beleöntjük az almaecetet is. Lehúzzuk a tűzhelyről, és beletesszük a vajat, amit hagyunk elolvadni benne.
Egy kisebb lábasban körülbelül 300 ml olajat hevítünk. Nagyon fontos, hogy az olaj 130 foknál ne legyen forróbb, mert akkor csak megég a paszternákchips, és a benne lévő nedvesség nem tud eltávozni belőle. A vékony szelet paszternákokat beleforgatjuk a keményítőbe, majd az olajba dobjuk. Egy csipesz vagy villa segítségével megpróbáljuk az olajba nyomni a zöldséget, hogy mindenütt egyenletesen tudjon sülni. Amikor már nem bugyborékol az olajban, kivesszük, és egy konyhai papírtörlőre tesszük.
Tálaláskor tányérba szedjük a levest, majd a tetejére szórjuk a paszternákchipset, és balzsamecetkrémmel díszítjük.
Ha tetszett a karalábés paszternákkrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több krémleves:
Barnított vajas karfiolkrémleves