Hozzávalók
A zöldséggolyókhoz
- 1 db burgonya (300 g/db)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 ek étolaj
- 1 szál sárgarépa (180 g/szál)
- 2 szál újhagyma
- 250 g tofu
- só, bors
- 3 tk fokhagymapor
- 2 ek keményítő
- bő étolaj a sütéshez
A curryszószhoz
- 2 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 ek étolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db paradicsom (100 g/db)
- 3 db kaliforniai paprika (100 g/db)
- 2 ek sárga currypaszta
- só, bors
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- 2 tk currypor
- 2 cm gyömbér
- 150 ml víz
- 2 konzerv kókuszkrém (165 ml-es kiszerelés)
- 1 db lime leve
A joghurtos öntethez
- 200 ml görög joghurt
- 1 cm friss gyömbér
- só, bors
- ½ csokor menta
- ½ csokor koriander
A tálaláshoz
- 600 g párolt bulgur
- ½ csokor menta
Hozzávalók
A zöldséggolyókhoz
- 1 db burgonya (300 g/db)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 ek étolaj
- 1 szál sárgarépa (180 g/szál)
- 2 szál újhagyma
- 250 g tofu
- só, bors
- 3 tk fokhagymapor
- 2 ek keményítő
- bő étolaj a sütéshez
A curryszószhoz
- 2 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 ek étolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db paradicsom (100 g/db)
- 3 db kaliforniai paprika (100 g/db)
- 2 ek sárga currypaszta
- só, bors
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- 2 tk currypor
- 2 cm gyömbér
- 150 ml víz
- 2 konzerv kókuszkrém (165 ml-es kiszerelés)
- 1 db lime leve
A joghurtos öntethez
- 200 ml görög joghurt
- 1 cm friss gyömbér
- só, bors
- ½ csokor menta
- ½ csokor koriander
A tálaláshoz
- 600 g párolt bulgur
- ½ csokor menta
A sült zöldséggolyó recept első lépéseként a burgonyát megtisztítjuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Amíg a krumpli fő, az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajon lepirítjuk, majd lereszeljük a répát, felkarikázzuk az újhagymát, és ezt a három alapanyagot egy nagy keverőtálba dobjuk. Hozzámorzsoljuk a tofut, fűszerezzük és megszórjuk a keményítővel. A megfőtt burgonyát alaposan összetörjük egy villával, majd hozzáadjuk a keverőtál tartalmához, és egy formázható masszát gyúrunk belőle. Nagyjából 50 g-os golyókat formázunk a zöldséges masszából, amiket egy deszkára pakolunk és a fagyasztóba dobunk minimum 15 percre.
A curryszószhoz a vöröshagymát durvára vágjuk és egy nagyobb lábasban alaposan lepirítjuk az olajon. 5-6 perc pirítás után hozzádobjuk a fokhagymagerezdeket, a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és kaliforniai paprikát, és közepes lángon addig rotyogtatjuk, amíg összeesik az alapunk és levet engednek a zöldségek. Ekkor mehet hozzá a currypaszta és a fűszerek, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy szinte teljesen ellepje a zöldségeket. Lefedve 15 percig főzzük.
A zöldséggolyók sütése:
Amíg fő az alapunk, egy nagyobb gyorsforralóban bő olajat hevítünk – fontos, hogy az olaj forró legyen. A fagyasztóból kikapjuk a zöldséggolyókat, egyszerre hármat-négyet beledobunk, majd 3-4 perc alatt megsütjük. Ha az olaj nem elég forró, a golyó darabjaira eshet szét, ha pedig túl forró, hamar megéghet a külseje. A kész zöldséggolyókat kikapjuk, lecsepegtejük és felhasználásig félrerakjuk.
A megpuhult curryalapunkat a tűzről lehúzva botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ezután felöntjük a kókuszkrémmel és ha kell, még ízesítjük egy kevés lime levével. Hozzádobjuk a zöldséggolyókat, és tálalásig lefedjük.
A joghurtot kikeverjük a reszelt gyömbérrel, sóval, borssal és az aprított zöldfűszerekkel. Jöhet is a tálalás: a párolt bulgurt egy tányér aljára halmozzuk, mehet rá 3-4 zöldséggolyó és egy jó adag curryszósz, majd a mentás joghurt. Egy kevés frissen aprított mentával extrázhatjuk a végén.
- Elkészítési idő: 45 perc
- Hűtési idő: minimum 15 perc
Ha tetszett a sült zöldséggolyók curryszósszal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!