Hozzávalók
- 500 g kenyérszalonna
- 1 ek sertészsír
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 1 tb tv-paprika (100 g/db)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- só, bors
- 800 ml halalaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 kg szürkeharcsa-filé
- 200 g tejföl
- 1 ek finomliszt
A csuszához
- 400 g tejföl
- 450 g túró
- 400 g csuszatészta
- só, bors
- 2 csokor kapor
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
Hozzávalók
- 500 g kenyérszalonna
- 1 ek sertészsír
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 1 tb tv-paprika (100 g/db)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- só, bors
- 800 ml halalaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 kg szürkeharcsa-filé
- 200 g tejföl
- 1 ek finomliszt
A csuszához
- 400 g tejföl
- 450 g túró
- 400 g csuszatészta
- só, bors
- 2 csokor kapor
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
A szalonnát 5 mm-es kockákra vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk, amíg tepertővé válik. Kivesszük a sült szalonnapörcöket, és a zsír kétharmadát félretesszük. A maradék forró zsírban megpirítjuk a félbevágott paradicsomot és paprikát. Sütés közben szétnyomkodjuk a paradicsomot, majd ha mindkettő kezdi elveszíteni jellegét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát. Megsózzuk és alaposan megpirítjuk, majd hozzáöntünk körülbelül 0,5 dl alaplevet. Amint újra forr, meghintjük fűszerpaprikával és borssal, és miután a fűszerek színei feloldódtak, még 2 dl alaplevet adunk hozzá.
A halfilé szélét körbevágjuk, és a vékonyabb darabokat (maximum 200 grammot) az alapba tesszük főni, a többit körülbelül féltenyérnyi méretűre vágjuk, megsózzuk és félretesszük. Az alaphoz adjuk a maradék alaplevet, és addig forraljuk, míg kb. a fele elpárolog. Botmixerrel krémesítjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a lisztből kevés vízzel kikevert habarással sűrítjük, és alaposan összeforraljuk.
A tejfölt elkeverjük a túróval. A szalonnapörcből félreteszünk 2 evőkanállal a tálaláshoz, a többit pedig a túrós-tejfölös keverékhez adjuk. A csuszatésztát bő sós vízben kifőzzük a csomagoláson jelzett módon, leszűrjük, majd egy fazékban összekeverjük a túrós-tejfölös keverékkel. Megszórjuk apróra vágott kaporral, és belekeverjük a félretett szalonnazsírt is.
A halat tálalás előtt tíz perccel adjuk a mártáshoz, és közepes hőmérsékleten, de forralva készre főzzük. Tálaláskor az ételt megszórjuk a maradék sült szalonnával, és a paprikásra egy kanált tejfölt is rakunk.
- Elkészítési idő: 2 óra
Ha tetszett a harcsapaprikás túrós csuszával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!