Hozzávalók
A sült krumplihoz
- 6 db burgonya
- 50 ml olaj
- só
A sertésszűzhöz
- 500 g sertésszűz
- só, bors
- kb. 10-12 szelet bacon
- kb. 150 g aszalt szilva
- 50 ml olaj
A sajtmártáshoz
- 25 g vaj
- 1 ek liszt
- 250 ml tej
- 0.25 tk szerecsendió
- só
- 130 g cheddar sajt
A tálaláshoz
- újhagyma
Hozzávalók
A sült krumplihoz
- 6 db burgonya
- 50 ml olaj
- só
A sertésszűzhöz
- 500 g sertésszűz
- só, bors
- kb. 10-12 szelet bacon
- kb. 150 g aszalt szilva
- 50 ml olaj
A sajtmártáshoz
- 25 g vaj
- 1 ek liszt
- 250 ml tej
- 0.25 tk szerecsendió
- só
- 130 g cheddar sajt
A tálaláshoz
- újhagyma
Az aszalt szilvával töltött sertésszűz sajtmártással és sült krumplival egy igazán mutatós és ízletes étel. Elkészítéséhez először megpucoljuk a burgonyát, kb. 3 x 3 centis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben feltesszük főni, és félig megfőzzük.
Míg fő a krumpli, a húst egy éles késsel lehártyázzuk, és legyező formában kinyitjuk: először hosszában, a közepén bevágjuk, majd újabb vágást ejtünk rajta, és kihajtogatjuk. Egy klopfoló segítségével vékonyra klopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk.
Teszünk egy folpackot a hús alá, hogy könnyebben fel tudjuk majd tekerni, és vertikálisan, fedésben elhelyezzük rajta a baconszeleteket. Ha hosszúak, a lelógó bacont egy éles késsel levágjuk és félretesszük. A hús aljára tesszük az aszalt szilvát, majd szorosan feltekerjük. A külsejét is sózzuk, borsozzuk, majd először sütőpapírba, azután alufóliába csomagoljuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Köret
Míg sül a hús, leszűrjük a félig megfőtt burgonyát, kiterítjük egy tepsire, hagyjuk kigőzölögni, majd meglocsoljuk olajjal, sózzuk, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A korábban levágott bacont felcsíkozzuk, és közepes hőfokon lepirítjuk. Ezzel fogjuk megszórni a sült krumplinkat.
Sajtmártás
A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a lisztet, és kb. fél percig pirítjuk. Folyamatosan, kisebb adagokban hozzácsurgatjuk a tejet, és egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Ha felforrt a besamel, és elkezdett besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, ízesítjük szerecsendióval, picit megsózzuk, majd belekeverjük a reszelt cheddar sajtot is. Ha esetleg nem olvadna el a sajt a mártásban, akkor tegyük vissza a tűzhelyre, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve várjuk meg, míg a sajt teljesen elolvad.
Abban a serpenyőben, amiben kisütöttük a bacont, kevés olajat hevítünk, és a sütőből kivett hús minden oldalát szép barnára pirítjuk.
Tálaláskor a tányérra szedünk a sajtmártásból, arra helyezzük a felszeletelt húst, mellé szedünk a sült krumpliból, megszórjuk a pirított baconnel és a karikára vágott újhagymával.
Ha tetszett az aszalt szilvával töltött sertésszűz sajtmártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!