Hozzávalók
- 100 g füstölt szalonna
- 1 fej hagyma (kb. 150 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika (kb. 120 g)
- só
- 1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
- 500 g sertéscomb
- ½ mk őrölt bors
- 1 db paradicsom
- kb. 1,5 l víz
- néhány szál friss petrezselyemzöld a tálaláshoz
Borsos tokány
Hozzávalók
- 100 g füstölt szalonna
- 1 fej hagyma (kb. 150 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika (kb. 120 g)
- só
- 1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
- 500 g sertéscomb
- ½ mk őrölt bors
- 1 db paradicsom
- kb. 1,5 l víz
- néhány szál friss petrezselyemzöld a tálaláshoz
A borsos tokány elkészítése kicsit a pörkölthöz hasonló, azonban nem kerül bele pirospaprika. A szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábasban közepes lángon kipirítjuk a zsírját. A hagymát és a fokhagymát, valamint a paprikát finomra vágjuk, majd a zsírra szórjuk. Közepes lángon megdinszteljük, közben sózzuk, és megszórjuk a köménnyel.
Ezután mehet rá a hosszabb hasábokra vágott hús (kb. 2 cm széles és 4-5 cm hosszú) és az őrölt bors. Alaposan körbepirítjuk, és mehet bele a hámozott, kockázott paradicsom, amivel rozsdabarnára pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ezt a folyadékot visszapároljuk, majd addig ismételgetjük a folyamatot, amíg szép szaftot kapunk, és a hús is megpuhul.
Általában rizzsel kínálják, de éppúgy kiváló bulgurral vagy tarhonyával is. Utolsó mozzanatként tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és nem hiányozhat mellőle a csemegeuborka sem.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Ha tetszett a borsos tokány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több tokány:
A klasszikus csikós tokány
Se nem pörkölt, se nem ragu. Tokány!
Zsolti-féle csikós tokány
A legegyszerűbb gombás tokány