Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Chili con carne, ahogy azt kell.

Hozzávalók

4
személyre
+

A chili con carnéhoz

1 fej nagyobb vöröshagyma
1 dl étolaj
7 - 8 gerezd fokhagyma
60 - 80 dkg darált marhahús
1 tk római kömény
1 rúd fahéj
3 - 4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva
1 tk koriander
Feketebors, só
1 tk csípős pirospaprika
+ őrölt chili, friss chilipaprika, konzver chipotle, stb, amennyire csak bírjátok a csípőset
1 csapott tk füstölt paprika por
½ l világos sör
½ - 1 konzerv paradicsomkonzerv (darabos)
2 - 3 dl marhaalaplé vagy húsleves
1 konzerv leszűrt vörös-, vagy feketebab

A körethez

1 zacskó natúr tortilla chips
15 dkg cheddar sajt
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Chili con carne, ahogy azt kell.

Ha jól van elkészítve, az egyik legfinomabb cucc a világon, nincs mit ragozni ezen. És ti jól fogjátok elkészíteni! Kössétek fel a gatyátokat, ez csípni fog.
Kipróbáltam, jóóó lett!
15
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+

A chili con carnéhoz

1 fej nagyobb vöröshagyma
1 dl étolaj
7 - 8 gerezd fokhagyma
60 - 80 dkg darált marhahús
1 tk római kömény
1 rúd fahéj
3 - 4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva
1 tk koriander
Feketebors, só
1 tk csípős pirospaprika
+ őrölt chili, friss chilipaprika, konzver chipotle, stb, amennyire csak bírjátok a csípőset
1 csapott tk füstölt paprika por
½ l világos sör
½ - 1 konzerv paradicsomkonzerv (darabos)
2 - 3 dl marhaalaplé vagy húsleves
1 konzerv leszűrt vörös-, vagy feketebab

A körethez

1 zacskó natúr tortilla chips
15 dkg cheddar sajt
Bevásárlólistához adom

Egy lábasban olajat hevítünk, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Kis párolás után mehet rá a darált marhahús, és miután az egészet alaposan összeforgattátok és a hús kicsit elkezdett lepirulni, jöhetnek rá a fűszerek. A római kömény, egy fahéjrúd, szegfűbors, őrölt koriander, só, és bors.

Most jön a lényeg: a csípősség beállítása. Ne féljetek, legyetek bátrak. Ennél a kajánál az is ér, ha evés közben könnybe lábadt szemmel és égő torokkal ültök az asztalnál, sőt szerintem akkor jó. Csípős őrölt paprikával indítunk, aztán jöhet bele más is: friss chili/habanero, darált chili (leginkább bird’s eye). Konzervben eltett füstölt csípős chipotle paprika, minden jöhet, itt aztán lehet kísérletezni. A füstös íz mindenképpen jól jön, szóval egy kis füstölt pirospaprika por is menjen bele! Ha megvagytok, az egészet öntsétek fel sörrel és alaplével, végül még egy darabos konzerv paradicsomot is adjatok hozzá.

Innentől laza az ügy, már csak rotyogtatni kell az egészet kis lángon, egészen addig, míg az egész egy jóóó sűrű ragu állagot nem kap. Ha ez előbb bekövetkezne, mint másfél óra, akkor folyamatosan adagoljatok még hozzá alaplevet, hogy ne legyen túl száraz. Minél tovább készül, annál finomabb lesz, szóval ha ráértek, akkor akár 3-4 órát is simán el lehet főzögetni (persze ügyelve a kevergetésre és a folyadékra!) Kóstolgassátok, és nyugodtan adjatok még hozzá bármit a fenti fűszerekből, ha szükséges.

Ha kész, még óvatosan forgassatok hozzá egy átmosott konzerv vörösbabot, hagyjátok összemelegedni és már tálalhattok is! Ja nem, még meg kell csinálni a köretet! A tortilla chipset szórjátok ki egy tálba, reszeljetek rá jó sok sajtot és az egészet dobjátok be a sütőbe amíg a sajt szépen rá nem olvad.

Ennyi, teszteljétek!!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások