A mexikói csirkecomb pico de gallóval és smashed burgonyával első lépéseként a pácolt csirkecombot készítjük el. A húson kívül minden alapanyagot egy késes aprítóba rakunk és krémesre zúzunk. A csirkecombokat jó vastagon bekenjük a fűszeres krémmel.
Tipp: Ha maradna a pácoláshoz használt krémből, nem kell megijedni, egy kis befőttesüvegben egy hétig simán eláll a hűtőben.
Egy tepsibe beleszórjuk a vastagabb szeletekre vágott répát, vöröshagymát és zellert, valamint a fokhagymagerezdeket, és ráfektetjük a bepácolt combokat. A tetejére teszünk egy kevés vajat, alá pedig öntünk egy kis vizet és alufóliával lefedjük.
A burgonyához az alaposan megmosott krumplikat vizesen sóba mártjuk, mindegyikre teszünk egy ág rozmaringot és egy kis kocka vajat, és egyesével alufóliába csomagoljuk.
A becsomagolt krumplikat a sütőrács szélére helyezzük, középre pedig a csikrecombos tepsit rakjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 1,5 órát sütjük.
A pico de gallóhoz a paradicsomot 1 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott lila hagymát, a felkarikázott újhagymát és a zúzott fokhagymát.
Jöhet bele a lime leve, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a kimagozott, apró kockákra vágott jalapenót.
Az avokádót a paradicsomhoz hasonló méretűre vágjuk és ezt is belekeverjük a salátába egy jó adag aprított koriander kíséretében.
Amikor a csirke és a krumpli megsült, kivesszük őket a sütőből és mindenről levesszük a fóliát.
A csirke tepsijéből pár evőkanál zsiradékot rakunk egy sütőbe is rakható tepsibe, amibe beleemeljük a krumplikat és egy húsprés vagy egy kisebb edény segítségével laposra préseljük őket.
Öntünk rá még egy kis szaftot és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
A csirkéket kivesszük a szaftból, kicsit hagyjuk hűlni, aztán kivesszük belőlük a csontokat. A tepsiben maradt szaftot egy gyorsforralóban felforraljuk és botmixerrel krémesre zúzzuk.
A sütési idő utolsó 10 percére a burgonyák tetejére pakoljuk a kifilézett csirkéket és így pirítjuk készre az egészet.
Tálalásnál a csirkék tetejét még megszórjuk aprított korianderrel, és egy jó adag szafttal, valamint a pico de gallóval tálaljuk.