Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+
2 kg füstölt, kötözött lapockasonka
2 db sárgarépa
1 db póréhagyma
1 fej hagyma
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
4 levél babérlevél
1 ek egész színes bors

A mázhoz

300 g baracklekvár
3 ek balzsamecet
1 db narancs leve
100 ml vörösbor
35 szem szegfűszeg
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Húsvéti mázas sonka

Akárhogy is nézzük, a húsvét az az ünnep, amely nem létezhet sonka nélkül. Ezt megvehetjük a boltban is, de sokkal nagyobb élmény saját magunknak megcsinálni otthon az elejétől a végéig – erre mutatunk egy szuper megoldást!
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+
2 kg füstölt, kötözött lapockasonka
2 db sárgarépa
1 db póréhagyma
1 fej hagyma
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
4 levél babérlevél
1 ek egész színes bors

A mázhoz

300 g baracklekvár
3 ek balzsamecet
1 db narancs leve
100 ml vörösbor
35 szem szegfűszeg
Bevásárlólistához adom

Fotó: Fördős Peti

Egy nagyobb lábosba vizet öntünk – fontos, hogy beleférjen kényelmesen a sonka és a zöldségek is. A zöldségeket a sárgarépától a fokhagymáig közepes darabokra vágjuk, lényegében mindet negyedeljük, a sonkával együtt beletesszük őket a vízbe, és elkezdjük forralni. Ezután fűszerezzük: beletesszük a babérlevelet és a színes borsot, ízlés szerint sózzuk.  A sonkát addig főzzük, amíg meg nem puhul, ezt hústűvel ellenőrizzük – körülbelül 2-2,5 óra lesz, súlytól függően.

Fotó: Fördős Peti

Ha kész, kiszedjük a főzővízből, és amíg hűl, elkészítjük a mázat. Egy kisebb lábosban alacsony lángon összeforraljuk a hozzávalókat, kb. az ötödére – legyen sűrű, szirupos, de vigyázzunk, ne égjen oda. A sonkáról eltávolítjuk a hálót, és a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, majd alaposan megtűzdeljük szegfűszeggel. Egy tepsibe teszünk egy rácsot, és ráállítjuk a sonkát, majd elkezdjük ráönteni a mázat, melyet  egy ecset segítségével alaposan és egyenletesen eloszlatunk rajta. 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük, figyelve, hogy legyen szép barna a máz rajta, de mivel a szegfűszegek hajlamosak megégni, azokra figyeljünk oda a sütési idő végénél. Ha kész, hagyjuk kicsit lehűlni, a szegfűszegeket eltávolítjuk és úgy szeleteljük fel a sonkát.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások