Hozzávalók
- 1 db sütni való csirke
- 1 ek só
- ½ ek frissen őrölt bors
- 10 dkg puha vaj
- 1 db citrom
- 1 fej fokhagyma
- nagyszemű tengeri só
Sült újkrumpli saláta ceruzababbal és salsa verdével
- 1 kg apró újburgonya
- 6 - 8 ek olívaolaj
- 1 ek nagyszemű tengeri só
- 2 ág rozmaring
- 15 dkg ceruzabab
A salátaöntethez
- ½ dl olívaolaj
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy csokor metélőhagyma
- 1 kis csokor menta
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
- ½ tk só
Hozzávalók
- 1 db sütni való csirke
- 1 ek só
- ½ ek frissen őrölt bors
- 10 dkg puha vaj
- 1 db citrom
- 1 fej fokhagyma
- nagyszemű tengeri só
Sült újkrumpli saláta ceruzababbal és salsa verdével
- 1 kg apró újburgonya
- 6 - 8 ek olívaolaj
- 1 ek nagyszemű tengeri só
- 2 ág rozmaring
- 15 dkg ceruzabab
A salátaöntethez
- ½ dl olívaolaj
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy csokor metélőhagyma
- 1 kis csokor menta
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
- ½ tk só
A csirkét besózzuk, megszórjuk borssal és vastagon bekenjük annyi puha vajjal, amennyit felvesz – kb 10 dkg egy közepes csirkéhez. Újra sózzuk, borsozzuk, a belsejébe egy gerezdekre vágott citromot, egy egész fej fokhagymát és kb 1 tk nagyszemű tengeri sót teszünk. Sütőpapírral bélelet tepsire tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük mellével fölfelé, majd átfordítjuk a csirkét az oldalára. Így is 20 percig sütjük, majd ismét fordítunk rajta egyet, hogy a melle kerüljön alulra, 20 perc elteltével végül megint egy negyed fordulattal az oldalára fordítjuk és hagyjuk 20 percig pirulni ezen az oldalán is. Így mindenhol ropogósra sül a bőr, belül szaftos és ízletes lesz az egyben sült csirke. A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig pihenni.
A köret:
A salátaöntethez a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk.
A krumplit megmossuk, lecsepegtetjük és hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk nagyszemű tengeri sóval, meglocsoljuk olajjal, és rádobjuk a rozmaringot. 35-40 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.
A ceruzababot forrásban lévő sós vízben pár perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük és összekeverjük a sült krumplival és a salátaöntettel.
Így készül a tökéletes egyben sült csirke és a legtutibb körete. 😉