Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Magyarország kedvence: paprikás csirke galuskával és ubisalival

Hozzávalók

4
személyre
+

A csirkéhez

2 ek kacsazsír (vagy 3 evőkanál étolaj)
1 ½ kg csirke alsó-, és felsőcomb
30 dkg vöröshagyma
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 db tv paprika
1.3 - 1 ½ l szárnyasalaplé vagy víz
3 púpozott tk édesnemes pirospaprika
Só, őrölt feketebors
2 nagy ek tejföl
1 tk liszt vagy keményítő

A galuskához

60 dkg liszt
3 db tojás
4 dl víz
2 ek étolaj

Az uborkasalátához

1 db kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
1 ek porcukor
2 ek 20%-os ecet
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Magyarország kedvence: paprikás csirke galuskával és ubisalival

Egy étel, amit Magyarországon talán mindenki szeret. Mégis mi más lehetne ez, mint gyerekkorunk egyik kedvence, a paprikás csirke galuskával és ubisalival. Persze nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni és ez mindig is vitákra adott okot, ez a jövőben sem lesz másképp - de mi most megmutatjuk, hogy szerintünk hogyan lesz az igazi. Főzésre fel!
Kipróbáltam, jóóó lett!
7
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+

A csirkéhez

2 ek kacsazsír (vagy 3 evőkanál étolaj)
1 ½ kg csirke alsó-, és felsőcomb
30 dkg vöröshagyma
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 db tv paprika
1.3 - 1 ½ l szárnyasalaplé vagy víz
3 púpozott tk édesnemes pirospaprika
Só, őrölt feketebors
2 nagy ek tejföl
1 tk liszt vagy keményítő

A galuskához

60 dkg liszt
3 db tojás
4 dl víz
2 ek étolaj

Az uborkasalátához

1 db kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
1 ek porcukor
2 ek 20%-os ecet
Bevásárlólistához adom

Az uborkasalátát:

A megmosott uborkát szeletelővel vékony szeletekre vágjuk (én rajta hagyom a héját, szerintem finomabb és egészségesebb is így), alaposan besózzuk, összeforgatjuk és 10 percre állni hagyjuk. Egy tálba préseljük a fokhagymát, felöntjük 2 dl vízzel. Hozzáadjuk a porcukrot és az ecetet. Az uborkának kinyomkodjuk a levét és beledobjuk a cukros-ecetes lébe. Az egészet összekeverjük, megkóstoljuk. Ha kell, sóval, cukorral vagy ecettel finomhangoljuk az ízeket. Az ubisalit felhasználásig hűtőben tároljuk.

Jöhet a paprikás:

Egy nagyobb lábasban, felhevített zsiradékon a sózott-borsozott csirkecombokat alaposan körbepirítjuk, kiszedjük és félretesszük. Az aprítógépben, vagy hagyományos módszerrel finomra aprított vöröshagymát a lábasba dobjuk és a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a héjától megfosztott és egészen apróra vágott paradicsomot és a kimagozott, szintén apróra vágott paprikát is. Az egész keveréket addig pároljuk-hevítjük, míg az egész szép aranybarna színt kap. Ekkor felöntjük 2 dl alaplével, zsírjára pirítjuk és újabb 2 dl-vel önjük fel.

Kb. 15-20 perc párolás után a hagymás-paprikás-paradicsomos alapunk homogén és krémes lesz, ez kell a tökéletes szafthoz! Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és belepakoljuk az előpirított csirkerészeket. Felöntjük újabb 2 dl alaplével és egészen addig pároljuk, míg finoman lepirul a szaft és a hús az edény alján. Ekkor újabb adag (kb. 3-4 dl) alaplével öntjük fel a paprikás alapot és lefedve omlósan puhár főzzük a csirkét. Közben összedobjuk a galuskát: egy nagy lábasban alaposan megsózott vizet forralunk. A lisztet a tojásokkal, sóval és a víz nagy részével gyorsan összekeverjük (ha sokáig kevergetjük a tésztát, kemény lesz a végeredmény), szükség szerint a maradék vizet is hozzákeverjük.

A lényeg, hogy egy lágy, lassan folyós tésztát kapjunk, amit a galuskaszaggatón át tudjunk engedni. Ha beleszaggattuk az első adag galuskát a vízbe, megvárjuk míg feljönnek a felszínre és onnan számítva további 2 percig főzzük. A leszűrt galuskákat hideg folyó vízzel átöblítjük, kevés étolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk és tálalásig félre tesszük. Ugyanezt tesszük a többi tésztával is.

A paprikás csirke befejezéséhez habarást készítünk: a tejfölt és a lisztet habverővel összekeverjük egy tálban, hozzákanalazunk a csirke szaftjából, elkeverjük és az egészet hozzáöntjük a csirkéhez. Rázogatva összeforgatjuk, hogy a szaft és a habarás teljesen összekeveredjen. 4-5 percig kis lángon főzzük és levesszük a tűzről. Kész!

A tálalást szerintem már próbáltátok és ti is jók vagytok benne: galuska, csirke, szaft, mellé pedig tejfölös ubisali. Nem sok jobb kaja van a világon ennél!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások