Hozzávalók
A csirkéhez
- 2 ek kacsazsír (vagy 3 evőkanál étolaj)
- 1 ½ kg csirke alsó-, és felsőcomb
- 30 dkg vöröshagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 közepes paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1.3 - 1 ½ l szárnyasalaplé vagy víz
- 3 púpozott tk édesnemes pirospaprika
- Só, őrölt feketebors
- 2 nagy ek tejföl
- 1 tk liszt vagy keményítő
A galuskához
- 60 dkg liszt
- 3 db tojás
- só
- 4 dl víz
- 2 ek étolaj
Az uborkasalátához
- 1 db kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek porcukor
- 2 ek 20%-os ecet
Hozzávalók
A csirkéhez
- 2 ek kacsazsír (vagy 3 evőkanál étolaj)
- 1 ½ kg csirke alsó-, és felsőcomb
- 30 dkg vöröshagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 közepes paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1.3 - 1 ½ l szárnyasalaplé vagy víz
- 3 púpozott tk édesnemes pirospaprika
- só, őrölt feketebors
- 2 nagy ek tejföl
- 1 tk liszt vagy keményítő
A galuskához
- 60 dkg liszt
- 3 db tojás
- só
- 4 dl víz
- 2 ek étolaj
Az uborkasalátához
- 1 db kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek porcukor
- 2 ek 20%-os ecet
Az uborkasalátát:
A megmosott uborkát szeletelővel vékony szeletekre vágjuk (én rajta hagyom a héját, szerintem finomabb és egészségesebb is így), alaposan besózzuk, összeforgatjuk és 10 percre állni hagyjuk. Egy tálba préseljük a fokhagymát, felöntjük 2 dl vízzel. Hozzáadjuk a porcukrot és az ecetet. Az uborkának kinyomkodjuk a levét és beledobjuk a cukros-ecetes lébe. Az egészet összekeverjük, megkóstoljuk. Ha kell, sóval, cukorral vagy ecettel finomhangoljuk az ízeket. Az ubisalit felhasználásig hűtőben tároljuk.
Jöhet a paprikás:
Egy nagyobb lábasban, felhevített zsiradékon a sózott-borsozott csirkecombokat alaposan körbepirítjuk, kiszedjük és félretesszük. Az aprítógépben, vagy hagyományos módszerrel finomra aprított vöröshagymát a lábasba dobjuk és a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a héjától megfosztott és egészen apróra vágott paradicsomot és a kimagozott, szintén apróra vágott paprikát is. Az egész keveréket addig pároljuk-hevítjük, míg az egész szép aranybarna színt kap. Ekkor felöntjük 2 dl alaplével, zsírjára pirítjuk és újabb 2 dl-vel önjük fel.
Kb. 15-20 perc párolás után a hagymás-paprikás-paradicsomos alapunk homogén és krémes lesz, ez kell a tökéletes szafthoz! Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és belepakoljuk az előpirított csirkerészeket. Felöntjük újabb 2 dl alaplével és egészen addig pároljuk, míg finoman lepirul a szaft és a hús az edény alján. Ekkor újabb adag (kb. 3-4 dl) alaplével öntjük fel a paprikás alapot és lefedve omlósan puhár főzzük a csirkét. Közben összedobjuk a galuskát: egy nagy lábasban alaposan megsózott vizet forralunk. A lisztet a tojásokkal, sóval és a víz nagy részével gyorsan összekeverjük (ha sokáig kevergetjük a tésztát, kemény lesz a végeredmény), szükség szerint a maradék vizet is hozzákeverjük.
A lényeg, hogy egy lágy, lassan folyós tésztát kapjunk, amit a galuskaszaggatón át tudjunk engedni. Ha beleszaggattuk az első adag galuskát a vízbe, megvárjuk míg feljönnek a felszínre és onnan számítva további 2 percig főzzük. A leszűrt galuskákat hideg folyó vízzel átöblítjük, kevés étolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk és tálalásig félre tesszük. Ugyanezt tesszük a többi tésztával is.
A paprikás csirke befejezéséhez habarást készítünk: a tejfölt és a lisztet habverővel összekeverjük egy tálban, hozzákanalazunk a csirke szaftjából, elkeverjük és az egészet hozzáöntjük a csirkéhez. Rázogatva összeforgatjuk, hogy a szaft és a habarás teljesen összekeveredjen. 4-5 percig kis lángon főzzük és levesszük a tűzről. Kész!
A tálalást szerintem már próbáltátok és ti is jók vagytok benne: galuska, csirke, szaft, mellé pedig tejfölös ubisali. Nem sok jobb kaja van a világon ennél!