A zöld galuska első lépéseként a spenótot sós, forrásban lévő vízben 1 perc alatt blansírozzuk, majd azonnal jeges vízben frissítjük. Kinyomkodjuk a levét, egy turmixgépbe helyezzük a vízzel és a tojásokkal majd krémesre zúzzuk. Hozzáadjuk a liszthez, sózzuk borsozzuk és alaposan elkeverjük, kidolgozzuk a galuskát.
A kockázott bacont és a félfőre vágott hagymát 5-10 perc alatt pirosra pirítjuk a zsiradékon, a szeletelt fokhagymát a vége előtt nagyjából 2 perccel hozzáadjuk. Belekeverjük a rusztikusra aprított diót.
A sajtos besamelhez a vajat felolvasztjuk, megszórjuk a liszttel, habzásig pirítjuk kb. 2-3 percig, belekeverjük a fűszereket, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és addig bugyogtatjuk, amíg be nem sűrüsödik.
Lehúzzuk a tűzről és amíg még forró, belekeverjük a reszelt trappistát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A galuska tésztát sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd 2-3 percig főzzük és leszűrjük. A sajtos besamelt egy tányérra adagoljuk, majd rákanalazzuk a galuskát. Teszünk rá a hagymás, baconos, diós keverékből is.
Rusztikusra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

- Elkészítési idő: 45 perc