Hozzávalók
A tésztához
- 25 g élesztő
- 180 ml meleg tej
- 80 g cukor
- 480 g liszt
- 1 csipet só
- 30 g holland kakaópor
- 80 g puha vaj
- 2 db tojás
A kereszt alakú díszítéshez
- 25 g liszt
- 1 tk olaj
- 2 - 3 ek víz
A lekenéshez
- 4 tk méz
Hozzávalók
A tésztához
- 25 g élesztő
- 180 ml meleg tej
- 80 g cukor
- 480 g liszt
- 1 csipet só
- 30 g holland kakaópor
- 80 g puha vaj
- 2 db tojás
A kereszt alakú díszítéshez
- 25 g liszt
- 1 tk olaj
- 2 - 3 ek víz
A lekenéshez
- 4 tk méz
A kakaós zsemlekalács tésztájához először az élesztőt a meleg tejben egy csipet cukorral elkeverjük és hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a kakaóporral és a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat és az élesztős tejet is, majd szép simára dolgozzuk a tésztát. Buci formájúra kerekítjük, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk, majd kikerekítjük őket. Kenyérsütő formába rakosgatjuk a bucikat, és letakarva 20-25 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a díszítést: összekeverjük a lisztet, az olajat és a vizet, nyomózsákba töltjük az így kapott masszát, majd kereszt alakban a megkelt bucik tetejére nyomjuk.
A megdíszített kalácsot 175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 35-40 perc alatt megsütjük. Mikor megsült, még melegen egy szilikon ecset segítségével lekenjük mézzel, hogy szép fényes legyen a felülete.
- Előkészítés és első kelesztés: 60-65 perc
- Formázás és második kelesztés: 30-40 perc
- Sütés: 35-40 perc
- Összesen: 125-145 perc
Ha tetszett a kakaós zsemlekalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!