Hozzávalók
Az ázsiai töltött tojáshoz
- 4 ek ételecet
- 8 db tojás
- 700 ml víz
- 100 ml szójaszósz
- 1 tk kínai ötfűszer-keverék
- 3 ek kristálycukor
- 2 db feketetea-filter
- 3 ek reszelt torma
- 2 ek édes chiliszósz
- 20 g sushigyömbér
A kacsamellcarpaccióhoz
- 2 db kacsamell
- só
- 1 db narancs
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk frissen tört rózsabors
- 2 tk frissen őrölt fekete bors
- 100 ml étolaj
A tortillakatonákhoz
- 200 g bacon
- 150 g tejföl
- 2 tk fokhagymapor
- 50 g vörös cheddar
- ½ csokor korianderzöld
- 12 db egyenes tortillachips
- 15 - 20 db savanyított jalapenokarika
A tálaláshoz
- 2 db hónapos retek
- 1 marék retekcsíra
- 8 szelet rozskenyér
Hozzávalók
Az ázsiai töltött tojáshoz
- 4 ek ételecet
- 8 db tojás
- 700 ml víz
- 100 ml szójaszósz
- 1 tk kínai ötfűszer-keverék
- 3 ek kristálycukor
- 2 db feketetea-filter
- 3 ek reszelt torma
- 2 ek édes chiliszósz
- 20 g sushigyömbér
A kacsamellcarpaccióhoz
- 2 db kacsamell
- só
- 1 db narancs
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk frissen tört rózsabors
- 2 tk frissen őrölt fekete bors
- 100 ml étolaj
A tortillakatonákhoz
- 200 g bacon
- 150 g tejföl
- 2 tk fokhagymapor
- 50 g vörös cheddar
- ½ csokor korianderzöld
- 12 db egyenes tortillachips
- 15 - 20 db savanyított jalapenokarika
A tálaláshoz
- 2 db hónapos retek
- 1 marék retekcsíra
- 8 szelet rozskenyér
Töltött tojás:
Az ázsiai töltött tojáshoz egy közepes méretű lábasban gyöngyöző vízhez adunk 2 ek ecetet, majd 10 percig főzzük benne a tojásokat. Ha lejárt az idő, azonnal hideg vízbe tesszük őket. Ha kissé kihűltek a tojások, megpucoljuk őket és mehetnek egy zárható edénybe.
A vizet, a szójaszószt, az ötfűszer-keveréket, a cukrot és a maradék ecetet nagy lángon felforraljuk egy gyorsforralóban, majd levesszük a tűzről és 10 percig áztatjuk benne a teafiltereket. A kész marinádot ráöntjük a tojásokra, lezárjuk az edényt és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
Másnap a tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat egy késes aprítóba tesszük és lezúzzuk a reszelt tormával és a chiliszósszal együtt. A masszát habzsákba szedjük és visszatöltjük a krémet a fehérjékbe, majd egy-egy szelet sushigyömbérrel díszítjük.
Kacsamell carpaccio:
A carpaccióhoz először a kacsamellekről levágjuk a felesleges bőrt, majd beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk be a húsig. A húsos oldalukat sózzuk, majd bőrrel lefelé hideg, közepes méretű, sütőbe is tehető serpenyőbe tesszük őket, és közepes lángon addig sütjük, amíg a bőrük meg nem pirul. Ezután átfordítjuk és megpirítjuk a húsos felüket is. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kacsamelleket 10-15 percre, és ha kész, félrerakjuk egy tányérra, ameddig teljesen ki nem hűlnek.
A narancs héját belereszeljük egy hőálló tálba, belerakjuk a kakukkfüvet, a rózsa- és a fekete borsot is. Egy gyorsforralóban felforrósítjuk az olajat és nyakon öntjük vele a fűszereket, majd hagyjuk kihűlni és végül sózzuk is.
Tortillakatonák:
A tortillakatonákhoz a bacont apró kockákra vágjuk. Egy közepes méretű, hideg serpenyőbe rakjuk a kockákat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlővel bélelt tálba rakjuk őket.
A tejfölt kikeverjük a fokhagymaporral, cumiba töltjük és félretesszük.
A cheddart apró kockákra, a korianderzöldet pedig finomra vágjuk, és elkezdjük összeállítani a falatkákat. A tortillachipsekre helyezünk egy-egy karika jalapenót, egy kevés sajtot és bacont, csorgatunk rá a tejfölből, és megszórjuk őket a korianderrel.
Tálalás:
A kacsamelleket a lehető legvékonyabban felszeleteljük, és megkenjük a szeleteket a fűszerolajjal. A kenyérszeleteket megpirítjuk, a retket vékony csíkokra vágjuk. A tálra pakoljuk a tortillakatonákat, a töltött tojásokat és a kacsamellszeleteket is legyező alakban. Végül megdíszítjük a retekkel és a csírával.
- Elkészítési idő: 2 óra
- Pihentetés: 1 éjszaka
Ha tetszett a modern húsvéti hidegtál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!