Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt
- 350 ml meleg víz
- 7 g porélesztő
- 2 ek olaj
- 5 g só
A tetejére
- 5 szelet bacon
- 70 g paprikás kolbász
- 2 fej lila hagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- ½ fej brokkoli
- 1 db cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- só, bors
- 200 g zöldborsó
- 100 g trappista sajt
- 100 g füstölt sajt
A tejfölös alaphoz
- 7 ek tejföl
- 1 ek fokhagymapor
- só, bors
Tavaszi töki pompos
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt
- 350 ml meleg víz
- 7 g porélesztő
- 2 ek olaj
- 5 g só
A tetejére
- 5 szelet bacon
- 70 g paprikás kolbász
- 2 fej lila hagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- ½ fej brokkoli
- 1 db cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- só, bors
- 200 g zöldborsó
- 100 g trappista sajt
- 100 g füstölt sajt
A tejfölös alaphoz
- 7 ek tejföl
- 1 ek fokhagymapor
- só, bors
Egy jó töki pompos nem csak a karácsonyi vásárok sztárja. Ha van egy jó alapreceptetek a tésztához, az évszaknak megfelelően bármit tehettek rá, egyszerűen mindenhogy finom. A sajtot pedig véletlenül se sajnáljátok róla!
A tésztához a só kivételével összekeverjük az alapanyagokat, beleöntjük a sót, és 10 perc alatt alaposan kidagasztjuk (ne spóroljunk az idővel). Lefedjük, és duplájára kelesztjük meleg helyen. Ezután a tepsibe rakjuk, 1,5-2 cm vastagra belenyomkodjuk, és hagyjuk addig kelni lefedve, amíg a zöldségeket megpirítjuk.
A bacont és a kolbászt 1 cm-es kockákra vágjuk, és egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Nem kell, hogy teljesen átpiruljon, csak ¾-ig. A lila hagymát és a paprikákat fél cm vastag szeletekre vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a cukkinit 1 cm-es kockákra vágjuk, a fokhagymát lezúzzuk. Az olajon üvegesre pároljuk a lila hagymát, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk az összes zöldséget, rátesszük a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 6-7 percig pirítjuk.
A tejfölt kikeverjük a többi hozzávalóval, és lekenjük vele a tésztát, ráhalmozzuk a zöldségeket (ha engedett egy kis levet, azt öntsük le róla), ráreszeljük a sajtokat, és a felét megszórjuk a baconös keverékkel, majd 200 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett a tavaszi tökipompos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!