A karácsonyi rovat támogatója a
Hozzávalók
- 125 g méz
- 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás
- 500 g liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- só
- 1 narancs reszelt héja
Az írókához
- 1 db tojásfehérje
- 200 g Koronás porcukor
- 2 tk citromlé
A karácsonyi rovat támogatója a
A karácsonyi rovat támogatója a
Hozzávalók
- 125 g méz
- 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás
- 500 g liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- só
- 1 narancs reszelt héja
Az írókához
- 1 db tojásfehérje
- 200 g Koronás porcukor
- 2 tk citromlé
A mézet és a fűszereket egy kis lábasba tesszük, és kevergetve összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni.
A barna cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs lereszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, kettéosztjuk, fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.
Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. A végén hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba, vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsokat ezzel díszítjük.
Ha tetszett a klasszikus mézeskalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!