Hirdetés

Tökös-mákos bejgli

Hozzávalók

2
rúd bejglihez
+

A tésztához

75 ml tej
25 g porcukor
10 g vaníliás cukor
5 g friss élesztő
225 g liszt
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja
75 g szoba-hőmérsékletű vaj
25 g libazsír
1 csapott ek tejföl
1 db tojássárgája
1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez

300 g sütőtök
60 ml víz
130 g darált mák
70 g cukor
1 db citrom reszelt héja
2 ek méz
5 g vaníliás cukor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Tökös-mákos bejgli

A tökös-mákos rétest sokan ismerik, de bejgli verzióban ritkán lehet találkozni vele. Persze itt is a mák dominál, de higgyétek el, hogy a sütőtöknek is jut benne szerep, akár a kinézetről, akár a bejgli ízéről van szó!
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

2
rúd bejglihez
+

A tésztához

75 ml tej
25 g porcukor
10 g vaníliás cukor
5 g friss élesztő
225 g liszt
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja
75 g szoba-hőmérsékletű vaj
25 g libazsír
1 csapott ek tejföl
1 db tojássárgája
1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez

300 g sütőtök
60 ml víz
130 g darált mák
70 g cukor
1 db citrom reszelt héja
2 ek méz
5 g vaníliás cukor
Bevásárlólistához adom

A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával, és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez a sütőtököt megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kevés vízzel felengedve kb. 12-15 percig pároljuk, majd leszűrjük. A többi hozzávalót a párolt tökhöz rakjuk, átkeverjük, és pár perc alatt összefőzzük, majd legalább langyosra hűtjük.

Tökös-mákos bejgli

Kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32 x 20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a 32 cm-es oldal alsó részétől elkenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál hagyjunk ki kb. 1,5 cm-t. A két oldalánál behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész mákszemeket, vagy amit csak akarunk. Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad, majd először 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10 percig. HA kibírjátok, érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni! 🙂

Ha tetszett a tökös-mákos bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások