A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 320 g liszt
- 120 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 csipet só
- 40 g porcukor
- 5 ½ g friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 80 ml hideg víz
A máktöltelékhez
- 190 g darált mák
- 100 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek méz
- 10 g vaníliás cukor
- 100 ml víz
A diótöltelékhez
- 240 g darált dió
- 110 g cukor
- 100 ml víz
- 1 narancs reszelt héja
- ½ citrom reszelt héja
- 2 ek méz
Az almatöltelékhez
- 750 g alma
- 40 g mazsola
- 2 ek méz
- 1 mk őrölt fahéj
- 90 ml fehérbor
- 3 ek zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
- ½ citrom reszelt héja
A szilvatöltelékhez
- 450 g sűrű szilvalekvár
A kenéshez
- 1 db tojás
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 320 g liszt
- 120 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 csipet só
- 40 g porcukor
- 5 ½ g friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 80 ml hideg víz
A máktöltelékhez
- 190 g darált mák
- 100 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek méz
- 10 g vaníliás cukor
- 100 ml víz
A diótöltelékhez
- 240 g darált dió
- 110 g cukor
- 100 ml víz
- 1 narancs reszelt héja
- ½ citrom reszelt héja
- 2 ek méz
Az almatöltelékhez
- 750 g alma
- 40 g mazsola
- 2 ek méz
- 1 mk őrölt fahéj
- 90 ml fehérbor
- 3 ek zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
- ½ citrom reszelt héja
A szilvatöltelékhez
- 450 g sűrű szilvalekvár
A kenéshez
- 1 db tojás
A tésztához minden alapanyagot összegyúrunk, bedagasztjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk, becsomagoljuk őket fóliába és berakjuk a hűtőbe.
A máktöltelék hozzávalóit egy lábosba rakjuk és kb. 7-8 perc alatt összefőzzük, majd félrerakjuk hűlni.
A diótöltelék hozzávalóit is lábosba mérjük és összefőzzük. A meghámozott almákat lereszeljük és a többi hozzávalóval együtt megpároljuk kb. 8 perc alatt épp csak annyira, hogy összeérjenek az ízek.
Kiveszünk egy tésztagombócot a hűtőből, kinyújtjuk a forma méreténél pár mm-rel nagyobbra, egy tepsi hátsó felére fektetjük, villával pár helyen megszurkáljuk és 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük, majd még 2 lapot kisütünk ugyanígy. Ezek kerülnek majd a nedves töltelékek közé, így nem fognak szétázni.
A maradék 2 tésztagombócot is kinyújtjuk. A formát picit kilisztezzük, belefektetünk egy nyers tésztalapot, megszurkáljuk egy villával, erre egyenletesen rásimítjuk a máktölteléket, erre jön egy kisült lap, majd a diótöltelék, újabb megsült lap, szilvalekvár, a harmadik megsült lap után már csak az almatöltelék marad hátra, végül az egészet lezárjuk a maradék nyers tésztával.
Megszurkáljuk villával pár helyen a tésztát, lekenjük enyhén felvert tojással és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a flódnit, és erősek leszünk, mert másnapig várni kell a szeleteléssel és kóstolással!
Ha tetszett a klasszikus flódni receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!