Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml víz
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 100 g liszt
- 3 db tojás
A párizsi krémhez
- 350 ml hideg tejszín
- 120 g cukor
- 70 g kakaópor
- 100 g szoba-hőmérsékletű vaj
A mázhoz
- 50 ml tejszín
- 50 g étcsoki
- 2 ek porcukor
A díszítéshez
- 12 db amaréna meggy
- étcsokiforgács vagy kakaóbabtöret
Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml víz
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 100 g liszt
- 3 db tojás
A párizsi krémhez
- 350 ml hideg tejszín
- 120 g cukor
- 70 g kakaópor
- 100 g szoba-hőmérsékletű vaj
A mázhoz
- 50 ml tejszín
- 50 g étcsoki
- 2 ek porcukor
A díszítéshez
- 12 db amaréna meggy
- étcsokiforgács vagy kakaóbabtöret
A lúdláb-ekler tésztájához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot egy lábasban összemelegítjük, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Amikor összeállt az alap, belekeverünk egy tojást, legalább langyosra hűtjük a tésztát, majd beledolgozzuk a másik két tojást is. A homogénre kevert masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 9-10 cm-es csíkokat nyomunk belőle, 3 ujjnyi távolságra egymástól. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, majd kikapcsoljuk a sütőt, és egy fakanál nyelével kitámasztva hagyjuk, hogy így hűljenek ki.
A párizsi krémhez a tejszínt összefőzzük a cukorral, belekeverjük a kakaóport, majd alaposan kihűtjük. Ha pihent egy kicsit a hűtőben, kihabosítjuk a vajat, majd a krémalapot is, és amikor már kissé stabilabb a krém, belekeverjük a puha vajat, és nyomózsákba töltjük a krémet. A fánkok alját 2-3 helyen kilyukasztjuk, és a lyukakon keresztül beletöltjük a krémet.
A mázhoz a tejszínt felmelegítjük az étcsokival, majd belekeverjük a porcukrot. A fánkok tetejét ebbe a mázba mártjuk, majd meggyszemekkel és kakaóbabtörettel vagy étcsokiforgáccsal díszítjük őket.
Ha tetszett a Lúdláb-ekler receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!