Hozzávalók
A tokaji aszús zseléhez
- 2 ek mazsola (kb. 40 g)
- 150 ml tokaji aszú vagy szamorodni
- 50 ml víz
- 2 ág kakukkfű
- 1 db lapzselatin
- 1 szelet narancs
A pástétomhoz
- 450 g hízott kacsamáj (liba is jó vagy bármilyen máj)
- só, bors
- 1 csipet majoranna
- 2 ág kakukkfű
- 50 ml borpárlat
- 80 ml habtejszín
- 2 db jégkocka
- 30 g vaj
Hozzávalók
A tokaji aszús zseléhez
- 2 ek mazsola (kb. 40 g)
- 150 ml tokaji aszú vagy szamorodni
- 50 ml víz
- 2 ág kakukkfű
- 1 db lapzselatin
- 1 szelet narancs
A pástétomhoz
- 450 g hízott kacsamáj (liba is jó vagy bármilyen máj)
- só, bors
- 1 csipet majoranna
- 2 ág kakukkfű
- 50 ml borpárlat
- 80 ml habtejszín
- 2 db jégkocka
- 30 g vaj
Az ünnepi kacsamájpástétom elkészítéséhez először a mazsolát, a bort és a vizet egy gyorsforralóba tesszük, és alacsony lángon felmelegítjük a kakukkfűvel együtt.
Közben egy serpenyőt erős lángon felhevítünk, a hideg májat pedig kicsit összetörjük, hogy ki tudjuk erezni. A nagyobb darabokat kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, majd a forró serpenyőbe dobjuk. Azonnal sózzuk, borsozzuk, kicsit átpörgetjük, majd megszórjuk majorannával, a kakukkfű letépett leveleivel, átpörgetjük, meglocsoljuk a konyakkal, és meggyújtva flambírozzuk vele.
A májkockák kétharmadát egy turmixba tesszük, az egyharmadát pedig a pástétomhoz használni kívánt tálba szórjuk. A turmixba öntjük a habtejszínt, beledobjuk a jégkockákat, és elkezdjük lezúzni. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és a homogénre turmixolt masszát a májkockákra öntjük. Fagyasztóba tesszük kb. 20 percre, hogy a teteje megdermedjen.
A tokajis zselé alapjába dobunk 1 db lapzselatint, alaposan elkeverjük benne, majd félretesszük kicsit lehűlni.
A dermedt máj tetejére vágunk egy vékony szelet narancsot, majd szűrőn keresztül ráöntjük a zseléalapot, és az egészet hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
- Elkészítési idő: kb. 20 perc + hűtés
Ha tetszett az ünnepi kacsamájpástétom receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!