Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 50 g olvasztott vaj
A fűszerkeverékhez
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt szerecsendió
- ½ mk őrölt szegfűbors
- 1 db narancs reszelt héja
A töltelékhez
- 150 g olvasztott vaj
- 100 g kristálycukor
- fűszerkeverék
- 2 marék aszalt vörös áfonya
A tetejére
- 1 doboz natúr sajtos szendvicskrém
- 50 g olvasztott vaj
- 2 ek porcukor
- ½ db citrom reszelt héja
Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 50 g olvasztott vaj
A fűszerkeverékhez
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt szerecsendió
- ½ mk őrölt szegfűbors
- 1 db narancs reszelt héja
A töltelékhez
- 150 g olvasztott vaj
- 100 g kristálycukor
- fűszerkeverék
- 2 marék aszalt vörös áfonya
A tetejére
- 1 doboz natúr sajtos szendvicskrém
- 50 g olvasztott vaj
- 2 ek porcukor
- ½ db citrom reszelt héja
A vörös áfonyás csiga tésztájához megmelegítjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzászórjuk a cukor felét. Egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, beleütjük a 2 tojást és a tojássárgáját, hozzácsorgatjuk a felfuttatott élesztős tejet, és belerakjuk a cukor másik felét. Összekeverjük, majd belecsorgatjuk az olvasztott vajat és simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta, kb. 45 x 28 cm-esre nyújtjuk.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval, megkenjük vele a tésztát, megszórjuk a vörös áfonyával, feltekerjük a hosszabbik oldalánál, és 2 cm-es szeletekre vágjuk. A tepsibe rakosgatjuk, nem túl szorosan egymáshoz, hogy tudjanak kelni. 30 percet kelesztjük, majd 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Miközben sülnek, a sajtos szendvicskrémet elkeverjük az olvasztott vajjal, a porcukorral és a citromhéjjal, és még melegen megkenjük vele a csigákat.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Ha tetszett a mézeskalácsfűszeres, vörös áfonyás csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!