Hozzávalók
A halfasírthoz
- 1 db zsemle (kb. 100 g)
- 1 ek olaj
- 280 g busafilé
- 1 db tojás
- 4 ek zsemlemorzsa
- 0.25 csokor petrezselyem
- 0.25 csokor snidling
- só, bors
- ½ fej hagyma (kb. 70 g)
- 70 g zsemlemorzsa
- olajspray
A tört édesburgonyához
- 450 g édesburgonya
- só
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ek olaj
A joghurtos salátához
- 125 g natúr joghurt
- 1 csipet fokhagyma-granulátum
- 130 g zöldsaláta-keverék
Hozzávalók
A halfasírthoz
- 1 db zsemle (kb. 100 g)
- 1 ek olaj
- 280 g busafilé
- 1 db tojás
- 4 ek zsemlemorzsa
- 0.25 csokor petrezselyem
- 0.25 csokor snidling
- só, bors
- ½ fej hagyma (kb. 70 g)
- 70 g zsemlemorzsa
- olajspray
A tört édesburgonyához
- 450 g édesburgonya
- só
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ek olaj
A joghurtos salátához
- 125 g natúr joghurt
- 1 csipet fokhagyma-granulátum
- 130 g zöldsaláta-keverék
A halfasírt elkészítéséhez a zsemlét vízbe áztatjuk. Egy serpenyőbe, forró olajra rakjuk a szárazra törölt halat, és közepes hőfokon mindkét oldalát teljes fehéredésig sütjük. Ezután átrakjuk egy tányérba, amikor kihűlt, falatonként átnézzük, és kiszedjük belőle a szálkákat.
Egy keverőtálba tesszük a halat, a jól kinyomkodott zsemlét, beleütjük a tojást és belekanalazzuk a 4 evőkanál zsemlemorzsát. Fűszerezzük apróra vágott petrezselyemmel és snidlinggel, sóval, borssal, majd belereszeljük a hagymát. Jól összekeverjük, és dió nagyságú gombócokat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Olajspray-vel lefújjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Az édesburgonya elkészítéséhez a tisztított, kockákra vágott édesburgonyát sós vízben puhára főzzük 15-20 perc alatt. Az apró kockákra vágott hagymát megdinszteljük olajon, sózzuk, majd hozzáadjuk a villával összetört édesburgonyát, és összeforgatva pár percig pirítjuk.
A joghurtba keverjük a fokhagyma-granulátumot, és a zöldsalátára locsoljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Tipp
Amikor halat választunk, érdemes nem csak tengeri halakban gondolkozni. A hazai édesvízi halak közül a busa tartalmaz a legmagasabb mennyiségben omega-3 zsírsavat, emiatt jó, ha a kicsik már korán megismerik (piacokon és szupermarketekben is be tudjuk szerezni).
Ha tetszett a halfasírt receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!