Sokszor bele sem gondolunk, milyen értékes alapanyag landol a kukában minden alkalommal, amikor egy kiadós rántottát készítünk. Pedig nemcsak a tojás, de a tojáshéj is igen gazdag tápanyagokban. Fő alkotóeleme a kalcium, egészen pontosan kb. 96%-ban kalcium-karbonátból áll, amit a mindennapokban mészkő néven is emlegetünk. Kisebb mennyiségben pedig kálium és foszfor is található benne.
A kalciumra nagy szüksége van a növényeknek a megfelelő fejlődéshez, amit természetesen a talajból vesznek fel, ezért jó, ha extra kalciumot tudunk csempészni a földjükbe. Emellett a talaj savasságát is csökkenti a tojás, ami kifejezetten kapóra jön, ha például rózsát, hortenziát, páfrányt, borostyánt tartasz, de bizonyos zöldségfélék, például a paradicsom, paprika vagy padlizsán földjébe is érdemes összetört tojáshéjat keverni.
Nem minden növénynek tesz jót a tojáshéj
Érdemes azonban észben tartani, hogy éppen a „lúgosító” hatása az, ami miatt néhány növénynek akár árthat is, ha tojáshéjat szórsz a földjükbe. Azoknál a növényeknél, amelyek a savas közeget szeretik, nem tanácsos bevetni a tojáshéjat: ilyen például a rododendron, az azálea, a begónia és a magyal.
Komposztba vele!
A tojást méltán nevezhetjük „no waste” alapanyagnak, mivel valóban hulladék nélkül felhasználható teljes egészében. A tojáshéj ugyanis komposztálható, egy dologra azonban nem árt ügyelni! Miután felütötted a tojásokat, a héjukat ne dobd egyenesen a komposztba, így ugyanis odavonzzák az élősködőket és más állatokat. Ráadásul viszonylag hosszú a tojáshéj lebomlási ideje, ezért a legjobb, ha elöblíted, megszárítod, majd összezúzod, és a kis darabokat szórod a komposztba.
Tojáshéj: a veteményes őre
Ha egy saját kis veteményesben nevelgeted a zöldségeidet, akkor bizonyára te is keveredtél már összetűzésbe a hívatlan vendégekkel. A kisebb darabokra tördelt tojáshéj ilyen esetekben is a segítségedre lehet. Szórj belőle a megvédeni kívánt növények, termények köré – hatásosan távol tartja a csigákat, amik előszeretettel dézsmálják meg a keresztesvirágú zöldségeket. Ennek egyszerű oka van, az éles tojáshéjdarabokon nem tudnak átjutni, így nem érik el a karfiolt, káposztát, salátát. De segít távol tartani akár a répalepkéket is.
Készíts belőle tápoldatot!
A tojáshéjat aprított formában akár az otthoni cserepeidbe is szórhatod, ha egy kis extra kalciummal turbóznád fel a talajukat. De ahogy már említettük, hosszú folyamat, amíg ez lebomlik, ezért ha nem szeretnéd a fehér darabkákat nézegetni, van egy jobb ötletünk! Az elöblített és megszárított tojáshéjat törd kisebb darabokra, tedd egy légmentesen lezárható edénybe, öntsd fel forró vízzel, majd tedd félre és várd meg, amíg teljesen kihűl. Ezután szűrd le, és kész is van a házi kalciumos tápoldatod, amivel meglocsolhatod a növényeidet.
Csíráztatáshoz is tökéletes
Ha sikerült úgy feltörni a tojást, hogy szépen egyben maradt a héj két fele, eszedbe se jusson kidobni! Inkább öblítsd el, hagyd megszáradni, majd egy vékony tű segítségével fúrj az aljába pici lyukakat. Készen is állnak a saját mini házi „cserepeid” arra, hogy csíráztass és nevelgesd bennük a kis palántákat, amíg megerősödnek – házi fűszernövényekhez például tökéletes lesz!
Helyezd az előkészített tojáshéjakat egy tojástartó dobozba, szórj az aljukba földet/komposztot és mehetnek bele a magok vagy a növénykezdemények. Óvatosan nyomkodd le őket, helyezd az ablakpárkányra és 2-3 naponta permetezz rájuk vizet. A tojáshéjból kioldódó értékes anyagok segítik a növények fejlődését, így nemsokára készen állnak majd az átültetésre.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!