Hirdetés
Green Kitchen

Disznótoros savanyú leves

Hozzávalók

8 - 10
főre
+

A leveshez

1 db sertéscsülök
5 db babérlevél
5 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 tk egész bors
5 - 6 szál répa
3 - 4 szál fehérrépa
½ db zeller
1 db sertésnyelv
300 g sertéstarja
2 marék zöldborsó (kb. 100 g)
330 g tejföl
5 ek liszt
100 ml 10%-os ételecet
2 csokor petrezselyem

A krumpligombóchoz

500 g burgonya
2 ek zsír
1 fej hagyma
110 g rétesliszt
1 mk kömény
1 db tojás
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Disznótoros savanyú leves

Ha egy igazán laktató, íz- és energiabomba levesre vágytok, akkor feltétlen készítsétek el ezt a savanyú disznótoros levest. Nem érdemes kis adagot készíteni belőle, mert ha megcsináljátok, tuti másnap is ezt akarjátok majd ebédelni, annyira pikáns.
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

8 - 10
főre
+

A leveshez

1 db sertéscsülök
5 db babérlevél
5 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 tk egész bors
5 - 6 szál répa
3 - 4 szál fehérrépa
½ db zeller
1 db sertésnyelv
300 g sertéstarja
2 marék zöldborsó (kb. 100 g)
330 g tejföl
5 ek liszt
100 ml 10%-os ételecet
2 csokor petrezselyem

A krumpligombóchoz

500 g burgonya
2 ek zsír
1 fej hagyma
110 g rétesliszt
1 mk kömény
1 db tojás
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

A disznótoros savanyú leves készítését egy kukta igencsak meggyorsítja. Amennyiben van otthon, akkor mindenképp abban készítsük. A csülköt sózzuk, és feltesszük főni kb. 4-5 liter vízben a babérlevéllel, a gerezdekre szedett fokhagymával, 1 fej egész hagymával és a borssal. 

Míg a csülök fő, előkészítjük a zöldségeket és a krumpligombócot. A répát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, és mindig 90 fokot forgatva, mintha a ceruzát hegyeznénk, nagyobb darabokra vágjuk őket, és félretesszük. 

A gombóchoz a burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük és kiterítjük, hogy kigőzölögjön. Egy serpenyőben zsírt hevítünk, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. A burgonyát krumplinyomón áttörjük, és hozzátesszük a dinsztelt hagymát, a réteslisztet, a köményt, a tojást és a sót. Alaposan összedolgozzuk, és félretesszük. Egy gyúrható, kissé ragadós masszát kell kapnunk. 

Fél óra elteltével kinyitjuk a kuktát, és a csülök mellé rakjuk a megtisztított nyelvet is, majd bezárjuk a kuktát, és további kb. 1 órát főzzük benne a húsokat. Ha letelt az idő, ismét kinyitjuk, és megnézzük, mennyire puhultak meg a húsok. Ha már szinte puha a hús, hozzátesszük a felkockázott nyakat is, és a borsó kivételével az összes zöldséget. Sózzuk, és további kb. 30 percig főzzük, hogy minden megpuhuljon a levesben. Ekkor már nem kell lefedni a kuktát. 

Amikor minden zöldség és hús puha, beletesszük a levesbe a zöldborsót is. Egy tálban csomómentesre keverjük a tejfölt a liszttel. Adunk hozzá 2-3 merőkanálnyit a léből, hogy ne rántsa össze a tejfölt a leves, amikor hozzáadjuk. Alaposan összekeverjük, és a leveshez csurgatjuk. 

Ezután a burgonyás tésztából enyhén olajos kézzel kb. dió méretű gombócokat formálunk, és a levesbe plöttyintjük. További kb. 6-8 percig, lassú tűzön főzzük a levest, majd elzárjuk alatta tűzhelyet. Belekeverjük az ecetet, és friss, apróra vágott petrezselyemmel, illetve emésztést segítő tablettával tálaljuk.

Disznótoros savanyú leves
Disznótoros savanyú leves

Ha tetszett a disznótoros savanyú leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Ezek is érdekelhetnek:

Kolbászos savanyúkáposzta-leves

Kolbászos bableves héveknédlivel

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások