Hozzávalók
- 500 g cékla
- só, bors
- 3 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss tárkony
- 1 l zöldségalaplé
- pár csepp citromlé
- 150 g tejföl
- 1 db tojássárgája
- 4 ek pirított tökmag
Hozzávalók
- 500 g cékla
- só, bors
- 3 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss tárkony
- 1 l zöldségalaplé
- pár csepp citromlé
- 150 g tejföl
- 1 db tojássárgája
- 4 ek pirított tökmag
Az erdélyi céklakrémleves elkészítéséhez az egész, héjas céklát megmossuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, és alufóliába csomagoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben legalább 1,5 órát sütjük. Ha kihűlt, megpucoljuk és kis kockákra vágjuk.
A leveshez az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymákat, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a tárkonnyal. Rárakjuk a céklát, elkeverjük, felöntjük az alaplével, és 10 percet főzzük. Ezután jó krémesre turmixoljuk, és pár csepp citromlevet teszünk bele. A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, majd a levesből pár merőkanálnyival gyorsan csomómentesre keverjük, majd visszaadagoljuk a leveshez. Pirított tökmaggal tálaljuk.
Ha tetszett az erdélyi céklakrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!